fbpx

Mihaela Cherciu – Atelierul de portelan @ AUTOR2019

Mihaela Cherciu – Atelierul de portelan @ AUTOR2019

Mihaela Cherciu – Atelierul de portelan @ AUTOR2019 600 800 Dautor

Mihaela CherciuMi-am început călătoria artistică la vârsta de 10 ani trecând prin desen, pictură, modelaj și design de haine. După ce am absolvit Academia de Arte, secția design vestimentar, am lucrat atât ca scenograf cât și ca stilist.
După un timp am deschis o galerie de artă de care m-am ocupat timp de 10 ani.
La începutul anului 2015 am decis să pornesc pe un nou drum și astfel s-a născut Atelierul de Porțelan. Nu este ușor, întregul procesul e complicat, dar, cu perseverență și curaj se pot obține lucruri noi, deosebite.
Cred că am ales porțelanul pentru finețea și prețiozitatea pe care o capătă obiectul de la modelare până la arderea finală.

 

Participarea la AUTOR presupune un riguros proces de selectie, o colectie special dedicata evenimentului si multa munca. Ce ne poti spune despre colectia cu care participi la targul din 20 si 21 aprilie?

Colecția de anul acesta e o interpretare în porțelan a unei teme artistice vechi de când lumea: mâna umană. Cred că este o provocare pentru un artist să își ilustreze propria mână fiind un transfer între mâna ca unealtă creativă și obiectul creat. A început cu urmele unor mâni preistorice în peșteri și nu se va sfârși probabil niciodată. Pentru mine, mâna de porțelan a însemnat în primul rând depășirea unor dificultăți tehnice. Matrița realizată a dus la multe degete de porțelan sfărâmate până s-a rodat așa că până la urmă colecția s-a numit “Printre degete”. Veți putea admira degete montate pe broțe, cercei, coliere dar și mâini întregi care se pot purta la gât sau ca broșe. Important este să știți că ceea ce vă prezint este chiar mâna artistului.

Ce inseamna pentru tine sa fii prezent la AUTOR?

Târgul AUTOR este  un târg prestigios care se bucură de o participare numeroasă a unor artiști internaționali pe care îi admir. Cred că publicul din România are astfel ocazia să vadă abordări diverse, curajoase , moderne care să îi deschidă apetitul către creația artistică adevarată. Mă bucur să fiu alături de oameni care promovează creativitatea și nu nepărat succesul comercial.

Conceptul targului de anul acesta este „Beauty never sleeps”. Ce inseamna frumusetea pentru tine si cum ti-a influentat acest concept creatia artistica?

Frumusețea pentru mine înseamnă naturalul, formele organice și asta veți vedea și în bijuteriile mele. îmi plac foarte mult florile, nu ezit să mă înconjor de ele chiar dacă frumusețea lor este considerată de mulți efemeră. Organicul vieții este mereu surprinzător, neregulat dar totuși armonios, echilibrat. Nevoia de frumos este pentru mine cea mai importantă nevoie, cea dupa care îmi ghidez toate acțiunile.

Suntem mai grabiti, asaltati de informatie, lipsiti de atentie. Cum reflecta bijuteria contemporana actuala societate?

Se poate spune că există o legatură, vizibilă mai ales în ceea ce privește intenția de a șoca, de a obține un răspuns imediat prin forme, culori, materiale sau dimensiuni neobișnuite. Materialele neconvenționale sunt în primul rând un răspuns la preocuparea societății actuale de a-și reevalua resursele. Tot mai puține bijuterii contemporane sunt din aur și argint și tot mai multe din plastic, deșeuri sau chiar materiale organice.