fbpx

Vorbind bijuterie: 5 motive pentru care bijuteria merită să fie văzută, simțită, discutată

Vorbind bijuterie: 5 motive pentru care bijuteria merită să fie văzută, simțită, discutată

Vorbind bijuterie: 5 motive pentru care bijuteria merită să fie văzută, simțită, discutată 2048 1365 Dautor

Photo from Autor Fair 2019 archive – Artist: Emilie Le Dez

Fie că ești un cunoscător al bijuteriei contemporane sau un novice în acest domeniu, am simțit nevoia unei recapitulări a motivelor noastre de a aprecia cu adevărat și a promova scena bijuteriilor contemporane. Priviți acest articol ca pe un buton de reîmprospătare, o reînnoire a promisiunilor noastre, o declarație în fața cititorilor și a comunității noastre.

În primul rând, de ce ai citi despre bijuteria contemporană?

Pentru că cuvintele nu au fost niciodată menite doar pentru literatură. Acțiunile, contextele, călătoriile, micile bucăți ale puzzle-ului nesfârșit al vieții și, cel mai important, sentimentele pot fi găsite și în bijuteriile contemporane. Fiecare piesă are povestea ei, personalitatea ei, propriul său mini-univers.

Și a doua și cea mai importantă întrebare la care urmează să răspundem este: de ce merită aceste obiecte să fie văzute, simțite și discutate? Ei bine, iată primele noastre cinci motive.

Photo from Autor Fair 2019 archive – Artist: Elisabetta Carozzi

1. Într-o lume bazată pe principiul „copy & paste”, bijuteria creativă are ca scop menținerea autenticității

Autenticitatea este cel mai rar lucru din lumea consumeristă de astăzi. Ne dorim unicitate, factorul diferențiator. Suntem hrăniți în permanență de nou și, din fericire, acest lucru poate fi văzut ca un lucru bun. Evoluția și creșterea se bazează pe idei noi. Bijuteria contemporană emană autenticitate, fiind o sursă incontestabilă de noi idei. Porți ceva ce apare dintr-un impuls creativ de necontrolat, acest impuls fiind unul dintre elementele esențiale ale autenticității.

2. Ceva personal nu poate fi altfel decât unic

În spatele fiecărei bijuterii de autor se află viziunea cuiva asupra lumii. Înțelegerea creației cuiva presupune înțelegerea Celuilalt, înțelegerea setului său de valori, bucuria și tristețea acestuia, modul său de gândire. Înțelegerea creației Celuilalt este, de asemenea: regăsire și apropiere. Bijuteria este bijuterie doar în relația cu corpul și privirea umană. A purta bijuteria unui autor este cel mai important semn de validare. La urma urmei, trăim într-o lume interconectată, ne înconjurăm de minți care ne intrigă, de oameni cu care putem rezona – prin cuvinte, prin gesturi și chiar prin obiecte de autor.

Photo from Autor Fair 2019 archive – Artist: Deglation

3. Ceea ce este nespus este întotdeauna cea mai bună parte a poveștii

Nevoia de a ne baza interacțiunile pe empatie, pe ascultare, este una dintre cele mai mari provocări ale umanității. A recunoaște că o bijuterie este extensia autorului său, dar și a purtătorul său, este primul pas. Întâlnirea, prin bijuterie, creează un trio pentru suflet – dătătorul și creatorul, artistul care se revarsă într-un obiect viu pentru o altă ființă vie; bijuteriile în sine, cu semnificații comune, un micro-univers al artistului și al purtătorului; purtătorul, cel privilegiat atât în fața artei, cât a poveștii spuse de creator.

4. Pasiunea, munca și creativitatea fără limită

Este esențial să sprijinim artiștii, cei care ne hrănesc și ne calmează sufletele. Pandemia a reușit să facă un lucru bun – ne-a făcut să ne dăm seama cât de importantă este frumusețea, lucrurile care ne bucură sufletul și ne dau speranță. Bijuteriile contemporane erau o formă de a ne exprima chiar și în cadrul întâlnirilor de pe Zoom. Ochii erau meniți să vadă arta. Mâinile erau menite să atingă arta. Mintea și sufletul erau menite să simtă artă, să găsească sens în ea. Toate aceste beneficii nu pot supraviețui fără artist, iar pentru ei chiar și cea mai mică apreciere, cum ar fi abonarea la platformele lor, este un cadou de neprețuit.

Photo from Autor Fair 2019 archive – Artist: Raluca Buzura

5. Sursă de entuziasm care îți fascinează simțurile și te face curios

Curiozitatea și nevoia noastră constantă de stimuli noi sunt lucrurile care ne țin aici, dorindu-ne mai multe de la viață, bucurându-ne de ea până la ultima suflare. Plictiseala este imposibilă în domeniul bijuteriei contemporane. Corpul nostru este o entitate misterioasă și în continuă schimbare. Bijuteriile sunt o extensie a sinelui, o sursă nesfârșită de mirare și fascinație. Nu lăsa bijuteria să treacă pe lângă tine fără să o atingi, să o înțelegi, să o împărtășești oamenilor din jur.

Și două întrebări de final – lăsă-le să se odihnească în minte pentru o vreme:

Do you speak jewelry?

Cine sau ce este „bijuterie” pentru tine?