𝘼𝙣𝙩𝙞𝙘𝙡𝙖𝙨𝙩𝙞𝙘𝙨 despre Athens Jewelry Week 2019

𝘼𝙣𝙩𝙞𝙘𝙡𝙖𝙨𝙩𝙞𝙘𝙨 despre Athens Jewelry Week 2019

𝘼𝙣𝙩𝙞𝙘𝙡𝙖𝙨𝙩𝙞𝙘𝙨 despre Athens Jewelry Week 2019 3886 5663 Dautor

Athens Jewelry Week se aseamănă unei coloane vertebrale, unei serii de legături. Vertebrele ei reprezintă toate persoanele creative și toată munca care a dus la repunerea în scenă a evenimentului an de an. Ceea ce ține vertebrele laolaltă, sistemul nervos, este însăși organizația – Echipa Anticlastics, un interviu despre AJW 2019

ATHENS JEWELRY WEEK 2019

 

1. După patru ediții de Athens Jewelry Week, cum s-a schimbat și a evoluat festivalul? Cum v-a schimbat pe voi, ca artiști și, în același timp, ca organizatori?

Prima ediție a AJW a avut loc în 2016, adresându-se doar participanților din Grecia. Scopul nostru principal era să creăm o conexiune și o cale de dialog între artiștii contemporani de origine greacă și cei care locuiesc peste hotare, în încercarea de a-i uni și de a-i susține. Între timp, AJW a crescut, acceptând și participanți internaționali și fiind din ce în ce mai deschisă. Unul dintre cele mai decisive momente a fost atunci când festivalul s-a desfășurat laMuzeului Benaki. În timp ce pregăteam cea de-a doua ediție, am început colaborarea cu anexa de artă modernă a Muzeului Benaki din Atena. Am aflat că Despina Geroulanou, membră a consiliului director al Muzeului Benaki și director al magazinului muzeului, ne împărtășește pasiunea și viziunea. În urma propunerii ei de a organiza expoziția într-unul dintre spațiile expoziționale principale, ne-am unit forțele.

ATHENS JEWELRY WEEK 2019

În acest an, Art+Jewelry: Intersecting Spaces a avut loc tot la Muzeul Benaki, pe strada Pireos 138, pentru cea de-a treia oară. Și, încă odată, ne-am simțit privilegiați – pentru că a lucra într-un asemenea spațiu a fost o sursă nețărmurită de inspirație. Noi vedem AJW ca pe o ființă vie, având un caracter propriu și unic. Câteodată urmărește liniile directoare date de noi, iar în alte dăți chiar ea ne arată calea. Așadar, pe măsură ce se transformă, ne transformăm și noi. În fiecare an întâmpinăm noi participanți și întâlnim oameni noi; învingem provocări și rezolvăm probleme. Inevitabil, învățăm la fiecare pas.

Să fii artist de bijuterie contemporană și organizator s-a dovedit a fi o muncă grea, dar și un mare avantaj. Privind când prin ochii artistului, când prin ai organizatorului, reușim să avem o viziune de ansamblu asupra proiectului, în același timp păstrând vie relația cu domeniul și oamenii săi. Alternând rolurile, reușim să fim inspirați, inspirând la rândul nostru, muncind la construirea unei legături de încredere cu audiența noastră.

2. Athens Jewelry Week 2019 a fost despre…

Despre noi toți – studenți, artiști în devenire ori deja consacrați, vizitatori și toți cei interesați, cei care au venit din medii diferite, doritori să se întâlnescă cu noi, să ne conectăm, să se lase inspirați de bijuteria contempoarnă.

ATHENS JEWELRY WEEK 2019

3. Cum ai defini frumosul în bijuteria contemporană?

Frumusețea din bijuteria contemporană stă în autenticitate și în reciprocizarea calității experiențelor împărtășite dintre artist și admirator/purtător. Bijuteria contemporană este mai mult despre autor – făuritorul din spatele obiectului. Astfel, se ajunge în domeniul artei, spunând că bijuteria contemporană este un mijloc de transmitere a unei opinii, a unui sentiment. Este o unealtă ce permite crearea unei versiuni unice a lumii și a conținutului acesteia.

Pe de altă parte, frumusețea depinde și de privitorul operei. Chiar dacă este un ideal multifațetat, frumusețea reprezintă acea parte (acele părți) animate sau neanimate care oferă individului plăcere, făcându-l să se simtă bine, recunoscător, inspirat, complet. Frumusețea nu e artă. Iar arta, deși poate fi despre lucruri frumoase, este de multe ori mai puțin atrăgătoare. Arta poate fi neplăcută și dureroasă. Arta se poate rezuma la rolul de activist ce caută să provoace o schimbare sau o modificare de perspectivă, evocând emoții. În acest caz, am putea spune că frumusețea este în experimentarea acestei emoții, în schimbarea pe care o creează.

ATHENS JEWELRY WEEK 2019

4. Cum ați descrie scena bijuteriei contemporane de acum, din Grecia?

Colorată! Deși este mică, crește repede. Este pasionată, dedicată și foarte activă. Chiar dacă nu există suportul statului, creatorii, cumpărătorii și colecționarii rămân în permanență conectați cu dezvoltările internaționale, călătorind, cercetând și învățând să rămână inventivi. Nu ar putea fi altfel. Ca națiune care a produs timp de mii de ani decorațiuni și podoabe, Grecia are un trecut potrivit pentru acest domeniu, moștenirea și cultura greacă inspirând în continuare.

5. Dacă Athens Jewelry Week ar fi o bijuterie, cum ar arăta?

AJW se aseamănă unei coloane vertebrale, unei serii de încheieturi și legături. Vertebrele ei reprezintă toate persoanele creative și toată munca acestora, care a dus la repunerea în scenă a evenimentului an de an. Ceea ce ține vertebrele laolaltă, sistemul nervos, este însăși organizarea (organizatorii, programul, evenimentele, spațiile) care permite interacțiunea, susținerea, promovarea și dezvoltarea artiștilor. Coloana vertebrală, energia care insuflă viața și alimentează creșterea și mișcarea AJW este pasiunea noastră împărtășită, viziunea comună și dorința de a da ceva înapoi domeniului bijuteriei de artă. Deci ce fel de bijuterie ar descrie mai bine AJW? Ar trebui să fie un colier viu, similar celui expus de Lodie Kardouss și echipa sa la ediția a IV-a a acestui festival.

Athens Jewelry Week 2019

_

The Anticlastics sunt o organizație non-profit ce vizează, prin acțiune colectivă, promovarea bijuteriei contemporane în Grecia și înafara granițelor acesteia. Echipa Anticlastics este formată din Erato Kouloubi și Niki Stylianou, artiști activi pe scena bijuteriei contemporane. Activitatea lor cuprinde o varietate de aspecte din domeniul expresiei creative – de la cercetare și design, până la produs și învățat.

 

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti