Totul a pornit de la ediția aniversară #20 AUTOR, în 2023, unde Mădălina a primit premiul Alchimia.
Experiența ei s-a transformat într-una memorabilă. A întâlnit artiști extraordinari și a fost martora unei comunități pline de vitalitate și deschidere către comunicare. Această experiență a fost încununată de surpriza câștigării premiului Alchimia, premiu care s-a fructificat într-o bursă de școlarizare în domeniul bijuteriei contemporane.
Mădălina: Mulțumesc AUTOR pentru oportunitate, mulțumesc Alchimia pentru primire și ghidare!
O puteți vedea pe Mădălina cu noua sa colecție la AUTOR 2024 pe 18-19 MAI, la Universitate, GHICA House.
Biletele mai jos
Experiența de la AUTOR 2023, unde a câștigat premiul Alchimia:
O ediție la care m-am alăturat timid, dar una de neuitat. Am cunoscut artiști extraordinari, unii mi-au devenit prieteni apropiați. Am cunoscut o comunitate veselă, deschisă spre comunicare, cu atât de multe perspective artistice, cu abordări tehnice diverse, toate având în comun creativitatea și vulnerabilitatea de a-și expune viziunile prin acest mijloc artistic, bijuteria.
Amintirea mea este cu atât mai însemnată cu cât am avut surpriza de a câștiga mult râvnitul premiu Alchimia. Nici nu am îndrăznit să visez la acest premiu. Surpriza a fost atât de mare încât numele mi-a fost strigat de trei ori până să mă dezmeticesc că eu sunt cea căreia i se înmânează.
Despre Alchimia și premiul oferit de către AUTOR.
Despre Alchimia auzisem foarte multe, chiar de la începutul parcursului meu în lumea bijuteriei. Este o școală foarte celebră de bijuterie contemporană, o școală la care visează toți novicii în ale bijuteriei contemporane și, despre care vorbesc cu foarte mult respect și admirație toți cunoscătorii din domeniu. Premiul constă în două săptămâni de curs intensiv la Alchimia iar eu am ales să mai adaug o săptămână având în vedere că drumurile mă duceau acolo, să profit cât mai mult de această experiență. Astfel, la început de aprilie al acestui an am plecat, pentru trei săptămâni, în orașul marilor artiști renascentiști, Florența.
Școala este situată în inima Florenței, pe străduțe înguste, pline de istorie, cu mici piațete în împrejurimi, cafenele și gelaterii.
Începutul, profesorii și experiența Alchimia
În prima mea zi, am fost întâmpinată de Lucia Massei, directoarea și fondatoarea școlii. Amf ost primită cu brațele deschise și ghidată spre masa mea de lucru. Acolo am făcutcunoștință cu Sayaka Ito, profesoara mea pentru prima mea săptămână.Am primit un dosar cu „survival kit” (lista muzeelor, lista magazinelor de materiale s.a.m.d.), un șort și o trusă cu uneltele de care urma să mă folosesc pe parcursul șederii mele acolo.
A urmat o discuție cu Sayaka în care i-am spus ce îmi doresc sa învăț iar ulterior ea mi-a făcut un tur al școlii. Totul este la dispoziția studenților, cu mici excepții de utilaje care pot fi folosite doar sub supravegherea unui profesor. Școala are o bibliotecă micuță în care fiecare se poate retrage pentru studiu sau explorare de idei.
Mi-a plăcut foarte mult acest aspect, atât de complex și necesar.
Cursanții se bucură anual de workshopuri susținute de diverși artiști specializați pe anumite tehnici, iar odată la câteva săptămâni, studenții beneficiază de un distribuitor de pietre prețioase. Am aflat si despre faimosul magazin de pigmenti Zecchi.
Profesorii din programul cursurilor intensive se schimbă aproximativ o dată la două săptămâni. Astfel că primul meu mentor a fost profesoara Sayaka, iar ultimele două săptămâni am lucrat sub îndrumarea profesoarei Daniela Boieri.
Am învățat foarte multe sub îndrumarea lor. Mi-a plăcut foarte mult dedicarea lor față de cursanți. M-am străduit să fiu ca un burete, să absorb cât mai multe cunoștințe noi. Și sunt foarte mulțumită de tot ce mi-a oferit această experiență!
Lucia, este un om foarte deschis, m-am bucurat de un feedback foarte complex din partea ei, dar și de îndrumare pentru proiectele viitoare.
Aprofundare, învățare și dezvoltare
Când ajungi la Alchimia, trebuie să fii cu inima și mintea deschisă, să fii dornic să înveți, să fii deschis la critici constructive și să ai dorință de cunoaștere, explorare și muncă. Profesorii îți sunt ghizi, iar informația, uneori, poate părea copleșitoare, dar ai parte de încurajare și îndrumare pe ceea ce ești tu mai bun.
M-am bucurat să învăț sisteme noi de închidere, turnarea în nisip, aliaje noi japoneze, rețete de patină, monuturi de pietre și am primit îndrumări despre cum să mă raportez la dezvoltarea viitoarelor proiecte, pașii de cercetare și o direcție ce să completeze pasiunea
mea pentru email.
Am avut norocul să ma sincronizez, în perioada aleasă pentru curs, cu expoziția lui Bernhard Schobinger, unul din părinții bijuteriei contemporane și prieten de seamă al școlii Alchimia, care a avut loc la Galeria Antonella Villanova. O retrospectivă a artistului bijutier, unde am descoperit lucrări realizate în anii 80, atât de actuale pe scena bijuteriei
contemporane.
Despre diversitate, colegi și prietenii
Din minunata experiență Alchimia fac parte și colegii din cadrul cursului intensiv, colegi din Germania, Taiwan, Australia, Columbia si Statele Unite. M-am bucurat să descopar lucrarea de master a lui Lumi, una dintre colegele pe care le-am cunoscut începând cu a doua săptămână de curs. Modul în care a descurs proiectul ei, complexitatea documentării, adaptării la materiale diverse, ieșirea din zona de confort au fost cateva dintre lucrurile atât de inspiraționale.
Și la toate acestea se adaugă momentele petrecute în descoperirea Florenței, muzeele vizitate, prânzul și cinele alături de noii prieteni.
Articol realizat de Vlad Lixandru pentru AUTOR Magazine.