În calitate de prieteni și platformă de promovare a bijuteriei contemporane, echipa AUTOR nu putea lipsi la cea de a patra ediție Athens Jewelry Week!
AJW este un festival care creează anual un spațiu unde artiștii și publicul bijuteriei contemporane se întâlnesc pentru a se cunoaște, schimba opinii și pentru a lega viitoare colaborări. Bijuteriile expuse la festivalul AJW au o componență majoră spre artă, provoacă la discuții sau sunt legate de dinamica actuală a societății și tendințelor ei. AJW este organizat de mică echipa sub numele anticlastic formată din: Erato Kouloubi și Niki Stylianou.
Am ajuns în cea de a doua zi a festivalului și am mers direct la prima expoziție care a avut loc la Popeye Loves Olive Gallery deținută de Erato Kouloubi, una dintre fondatoarele AJW. Acolo ne-am bucurat să vedem expoziția Murmurings de Hanna Hedman. Selecția de lucrări evocau povești misterioase și întunecate ale trecutului, istorii și imaginație. Hanna creează piese mistice și purtabile. Tehnica folosită de ea este elaborată, complexă și consumatoare de timp, dar aflată în dialog direct cu meșteșuguri demult apuse. Expoziția a fost acompaniată de un concert live. Muzica, superbele bijuterii și oamenii au făcut un mix perfect, care ne-a energizat chiar la început de AJW.
.
Expoziția Murmurings de Hanna Hedman la Popeye Loves Olive
În aceiași seară, ne-am continuat călătoria prin lumea bijuteriei contemporane la expoziția de la Booze Cooperativa. Trei camere diferite cu trei expoziții diferite. În prima cameră erau expuse lucrările a șase artiști de bijuterie contemporană din Ungaria,
grupul H6. Pe două dintre artiste le găsiți și în numărul 6 al revistei AUTOR: Anna Borcsok și Zsofia Neuzer, cu editoriale excepționale. De asemenea, grupul va avea în septembrie, în Budapesta un festival dedicat bijuteriei contemporane, deci stați cu ochii pe ei:
CONTROLS/ Ctrl+S se numește evenimentul. Într-o altă cameră expunea grupul Tricyclo collective:
Ismini Pachi,
Sari Saritasara (Sra Mas) și TNT.
Tricyclo s-a format sub umbrela împărtășirii de idei comune despre bijuteria contemporană, iar în expoziția lor puteai interacționa cu bijuteriile. În camera de trecere dintre cele două se găsea expoziția lui Ikaros Moushouttas „Hesperides”. Bijuteriile realizate din fructe fascinau prin schimbarea culorii în funcție de lumini având calitatea de a deveni fosforescente.
.
-
-
Broșă de Veronika Fazekas
-
-
Expoziția Hesperidas de Ikaros Moushouttas
-
-
Anna și colecția sa 00XY
Am continuat să mergem prin universul bijuteriei contemporane umblând din loc în loc. Sâmbătă ne-am dedicat marea parte a zilei vizitând muzeul Benaki, unde era expoziția centrală a festivalului era expusă în una din galerii. Am făcut schimb de idei, am purtat multe discuții și am făcut fotografii deoarece am acordat premiul AUTOR la AJW 2019.
A fost greu să alegem un câștigător, dar după dezbateri, am ales ca designerul Lucie Houdkova din Cehia să fie câștigătoarea premiului AUTOR @ AJW 2019. A fost o încântare să vedem selecția largă de bijuterii din festival, însă colecția „Deep” a Luciei ne-a cucerit prin sensibilitate, jocul de culori și versatilitate. Toate aceste caracteristici ne-au făcut să ne îndrăgostim de bijuteria creată de ea. De asemenea, Lucie a mai primit alte două premii, cel al Publicului și AJW. Felicitări!
Decernarea premiului AUTOR la AJW 2019
Duminica a început cu o vizită la expoziția UTOPIA pe care au organizat-o trei artiste, deja prezențe obișnuite ale târgului AUTOR: Gili Doliner, Tami Eshed & Daniella Saraya. Expoziția era poetică, călduroasă și delicată. Punctul de pornire al proiectului fiind poezia „Utopia” de Wislawa Szymborska.
.
Bijuterie de Daniella Saraya din cadrul expoziției UTOPIA
O altă expoziție de care ne-am simțit foarte atrași a fost
Interior – Exterior de
Jorge Manilla și
Agustina Ros. Doi artiști extrem de diferiți ca stil, însă bine calibrați în demersul lor de a expune împreună. Expoziția a fost prezentată într-o librărie mică și ascunsă, dar feerică și în accord cu prezența celor doi artiști.
.
Expoziția Interior – Exterior de Jorge Manilla și Agustina Ros.
“Is this the end? Or just a new start ?” – expoziția HEART FAILURE de la BOO! bar, propusă de ALLIAGES și curatoriată de Juan Riusech a prezentat mai mult de 50 de artiști și piesele lor despre și cu inimi. O selecție variată de bijuterii multe dintre ele fascinante. Expozițiile de la T.A.F. (The Art Foundation), cea de la Institut Français d’Athènes, dar și cea organizată de The ABC group, au adus un soi de magie și curiozitate in periplul nostru prin diversitatea și mesajul sensibil, sau din contră puternic, ca un strigăt de rezistentă.
.
De această dată la
Ilias Lalaounis Jewelry Museum au expus pentru prima dată școlilele internaționale de bijuterie cu lucrările studenților lor. Am fost bucuroși să remarcam participarea școlii de bijuterie Assamblage din Romania cu expozitia deja cunoscută „Rămășitele banchetului” un „meniu” variat și compus doar din bijuterie contemporană –
#RemainsoftheFeast.
.
După cele cinci zile în Atena, am simțit că lumea bijuteriei contemporane s-a mai îmbogățit cu încă un eveniment frumos și autentic, datorită unor oameni care iubesc acestă bijuteriei atât de versatilă și ofertantă. Ca organizatori ai târgului AUTOR, intuim că nu este ușor să pui în mișcare un astfel de festival și ne dorim să împărtășim și să comunicăm entuziasmul organizatorilor, artiștilor și doritorilor de bijuterie contemporană din orice colț al lumii.
Bijuterie contemporană.
Extensie a personalității.
A consemnat Anca Cocioartă pentru AUTOR.
.
-
-
Assamblage School of Contemporary Jewelry și meniul lor cu bijuterii
-
-
Decernarea premiului AUTOR la AJW
-
-
Trofeele AJW
-
-
Bijuterii de Agustina Ros
-
-
Jorge Manilla la expoziția Interior – Exterior
-
-
-
-