Betonul moale și bijuteria-interviu cu Stina Wen

Betonul moale și bijuteria-interviu cu Stina Wen

Betonul moale și bijuteria-interviu cu Stina Wen 800 1200 Dautor

În cadrul celei de –a 19-a ediție a AUTOR 2022, Târg Internațional de Bijuterie Contemporană, artista Stina Wen din Statele Unite ale Americii a expus în premieră în România, o colecție de bijuterie realizată dintr-un material nou și revoluționar: betonul moale.

Cercetările pentru acest material, au durat 2 ani, timp în care a perfecționat  tehnica sa originală, rezultând elasticitatea și transparența betonului.

 

Datorită faptului că, în timpul târgului, bijuteriile sale au stârnit curiozitate prin materialitatea tactilă intrinsecă, au apărut multe întrebări din partea publicului, iar noi ne-am propus să aflăm într-un interviu, cine este artista care descoperit betonul moale ca  material al bijuteriei contemporane?

1. Stina, lucrările tale arată foarte pitoresc, ești pasionată de pictură, fotografie sau alte arte vizuale?

Da, sunt obsedată de multe tipuri diferite de forme de artă. Bijuteriile sunt una dintre modurile mele de a mă exprima, dar niciodată nu mă limitez doar la domeniul bijuteriilor. Pe lângă bijuterii, am mai studiat țesăturile, textilele, imprimări, fotografie și design de mobilier etc.

Îmi place să stau în parc cu carnetul de schițe în weekend și să schițez arhitectura  din jur cu creionul sau acuarela. De asemenea, obișnuiam să fac fotografii cu camera. Atunci când călătoream nu puteam obține materialele foto instant, doar daca mă  întorceam în camera  întunecată a studioului.

Frumosul se întâmplă fix atunci.  Cred că arta este despre curiozitate, iar arta este interconectată. Învățarea diferitelor forme de artă poate inspira și creația mea de bijuterii.

2. Încercați să construiți un peisaj cu piesele dumneavoastă de bijuterie,  cu scopul de a obține unitatea și armonia de ansamblu? Sau mai degrabă să subliniați piesele proprii? Aveți o abordare colectivă pentru lucrările dvs. sau a fost doar o alegere de prezentare?

Când îmi creez bijuteriile, voi pune mai mult accent pe lucrarea în sine. Materialele sunt consistente, betonul moale pe care l-am inventat și argintul pur. Fiecare piesă este unică și are design diferit în ceea ce privește forma vizuală și metoda de purtare. Deși am subliniat mai mult lucrarea în sine, formele și culorile lor construiesc un peisaj armonios atunci când toate elementele sunt puse cap la cap. Cred că acest peisaj armonios este dat de lucrare în sine, nu de mine.

Am petrecut doi ani să fac cercetări pe materiale și, în cele din urmă, să inventez materialul unic din beton moale. După nenumărate experimente, am dezvoltat o abordare sistematică și colectivă pentru a manipula materialul. Cu această „rețetă secretă”, am putut crea bijuterii unice din beton cu un gradient de la tare la moale.

3. Lucrările tale vorbesc mult despre frumos, cum și unde găsești frumosul în afară de fabricarea de bijuterii?

Capacitatea de a găsi frumosul în viața obișnuită este un talent, dar este un talent care trebuie cultivat. Întotdeauna găsesc  frumosul  în viața mea.

De exemplu, am găsit un puiet crescut în ușa mașinii mele; Am constatat că priza de lângă birou arăta ca o față zâmbitoare; Am descoperit că norii de pe cer arătau ca o scenă de desene animate… Dacă oamenii tratează un lucru cu atenție, ei pot găsi întotdeauna frumusețea în el. Aceste descoperiri întâmplătoare și gânduri interesante îmi formează creativitatea.

4. Deși ai absolvit metalurgia tradițională, actualele tale bijuterii arată departe de tradițional, când a fost punctul de cotitură în abordarea ta?

Curiozitatea mă împinge să continui să încerc lucruri noi. Încă îmi place să fac metalurgie tradițională, cred că este fundamentul bijuteriilor, dar vreau și să fac ceva ce unic.

Cred că școala postuniversitară a fost un punctul de cotitură, deoarece profesorul nostru nu a restricționat materialele pe care le foloseam. Prin urmare, am fost liberi să ne alegem propria expresie artistică. La început am încercat să experimentez mult cu materiale alternative, precum lemn, rășină, pâslă, lut, țesătură etc. Într-un sfârșit, am găsit materialul pe care îmi place să-l explorez – betonul.

5. Cum s-a schimbat stilul tău de-a lungul anilor? Crezi că primele tale lucrări încă te reprezintă?

Lucrările mele de început sunt toate din metal, dar îmi place și să mă joc cu diferite tipuri de mecanisme. Vreau ca purtătorul să găsească bucuria de a se juca cu bijuteriile. Deși munca mea s-a schimbat mult din punct de vedere al formei și al materialului, încă  îmi văd etosul designului sau filozofia bijuteriilor: cred că bijuteriile ar trebui să fie interesante și să aducă surprize oamenilor. Viața este grea, așa că sper ca bijuteriile mele să poată lumina viața oamenilor.