BRON – Ruudt Peters la CODA Museum

BRON – Ruudt Peters la CODA Museum

BRON – Ruudt Peters la CODA Museum 3234 4452 Dautor

De pe 5 noiembrie 2017 până pe 28 ianuarie 2018 , Muzeul CODA va prezenta o retrospectivă a lucrărilor artistului vizual și designerului de bijuterii Ruudt Peters în cadrul expoziției BRON (Source).

BRON oferă o imagine de ansamblu a bijuteriilor Peters de la începutul anilor șaptezeci, până la lucrările mai profunde bazate pe explorarea altor culturi și obiceiuri mai recente. Opera sa va fi expusă într-o instalație multimedia specială care oferă o viziune unică asupra operei sale.

Curiozitatea despre esența și misterul existenței umane constituie fundamentul muncii lui Peters, acesta studiind continuu culturi, filosofii, religii și materiale, observă, explorează și interpretează. Constatările artistului sunt baza pe care creează bijuterii și obiecte care nu sunt niciodată traduceri mot-a-mot ale ceea ce vede, ci materializări și internalizări ale gândurilor și imaginației proprii. Întrebările principale ale lui Peters se concentrează asupra religiei, filosofiei și alchimiei și asupra modului în care rezonează cu el.Peters reușește să transforme aceste întrebări în artă printr-un idiom vizual foarte recunoscut.

Peters: „Toate bijuteriile mele sunt interconectate și izvorăsc dintr-un proces în curs de desfășurare și din diverse surse de inspirație. Cauza si efect. Acțiunea-reacție. Căzând în jos și ridicându-se. Incertitudine. Descoperire. Curiozitate. Aceasta împreună formează expoziția BRON din Muzeul CODA, o expoziție care nu numai că oferă o imagine de ansamblu a operei mele, dar, de asemenea, explorează sursele mele de inspirație. În plus, filmele scurte, care pot fi accesate prin coduri QR, permit spectatorului să descopere un strat mai profund în munca mea”.

Pentru că Peters nu s-a simțit confortabil în climatul extrem de dogmatic care îi caracteriza meseria în anii șaptezeci, el a trecut de la bijuterii la sculptură. Nu este o coincidență faptul că Peters a prezentat lucrările sale în formă de instalații încă din anii nouăzeci. La acea vreme, a fost unul dintre primii artiști de bijuterii care au considerat bijuteria, dar și modul în care este prezentată aceasta, ca fiind de o importanță egală. Astfel, Peters își prezintă bijuteriile spectatorului într-un context logic și stimulator, transformând instalațiile sale în semnătura lui idiosincratică; el arată, de asemenea, cât de importantă este împrejurimile și contextul actual pentru bijuterie ca formă de sculptură.

Munca lui Ruudt Peters poate fi văzută și experimentată în Muzeul CODA Apeldoorn din 5 noiembrie 2017 până la 28 ianuarie 2018 în expoziția BRON; o instalație spectaculoasă compusă din capsule de sticlă, filme și izvoare care invită spectatorii să descopere lumea lui Peters.
 
Catalogul acestei expoziții este disponibil la CODA Winkel.