Despre bijuterie, frumusețe și AUTOR cu Dan Pierșinaru

Despre bijuterie, frumusețe și AUTOR cu Dan Pierșinaru

Despre bijuterie, frumusețe și AUTOR cu Dan Pierșinaru 1319 900 Dautor

 

Dan Piersinaru – lansarea numărului șase al revistei AUTOR / MNAC, aprilie 2019

Artist vizual și creator de contexte, Dan este inițiatorul celui mai important târg-platformă de bijuterie contemporană și artă din Sud-Estul Europei, AUTOR, construind un spațiu de promovare și de conectare a creativilor din această zonă, performantă și cu notorietate. Îi place să descopere noi artiști, să-i conecteze cu publicul prin toate instrumentele social media și să-i promoveze. E convins că activismul creativ, co-motivarea, selecție curatoriată și continuitatea sunt cele mai importante instrumente pe care le avem ca să ne dezvoltăm și să ne atingem potențialul. Și asta pentru ca viitorul are autor colectiv.

AUTOR de zece ani. A XVIII-a ediție. Cu ce ne așteaptă AUTOR la ceas aniversar?

Cea de a 18-a ediție :). Ca de fiecare dată mai mult de jumătate din artiștii prezenți sunt pentru prima oară în România, iar asta se întâmplă doar pentru două zile odată pe an. Peste 100 de designeri, 4 continente și 27 de țări în weekend-ul 20 – 21 aprilie.

La această ediție aniversară am extins agenda de evenimente AUTOR cu o expoziție de bijuterie contemporană în premieră. Este vorba despre expoziția “Welcome to enter…” care reunește artiști de bijuterie de talie internațională și cu un portofoliu impresionant.

Ne bucurăm să fim pentru a doua oară în foaierul luminos de la Teatrul Național București și să aniversăm cei zece ani în acest loc emblematic.

Care au fost criteriile de selecție ale juriului AUTOR si cat de important este publicul in alegerea designerilor finaliști?

Dat fiind numărul limitat de stand-uri disponibile, rolul juriului a fost să aleagă colecțiile care se aliniază cel mai bine cu spiritul AUTOR. Printre criteriile luate în considerare se numără: capacitatea artistului de a propune o viziune personală, și prin urmare originală, să surprindă, să pună sub semnul întrebării contexte și idei, și să realizeze piesele cu tehnici inovative.

Publicul are posibilitatea ca în timp ce vizitează târgul să voteze designerul pe care il apreciaza cel mai mult. În acest fel noi putem vedea ce preferințele și care este zona de bijuterie de care vizitatorii sunt interesati în acest moment.

Varietatea AUTOR poate fi privita ca un avantaj, dar, în aceeași măsură, poate fi copleșitoare. Cum ne orientăm? Ce sfaturi ai pentru un neofit in bijuteria contemporana – cum să aleagă bijuteria potrivită?

Varietatea este clar un avantaj, iar în cazul AUTOR este chiar urmărită și încurajată. Ne dorim o varietatea de direcții și concepte artistice în colecțiile prezente, iar asta se regăsește și în felul în care artiștii sunt selectați.

În bijuteria contemporană există un singur mod de a alege: cu inima. Bijuteria contemporană atâta timp cât face referire clară la concepte și idei este de fapt o extensie a personalității noastre și a felului în care reacționăm și relaționăm cu lumea. Este înainte de orice o alegere emoțional-sufletească. Singurul meu sfat, dacă îmi este permis să dau unul, este să fii deschis/ă și să vezi care dintre bijuterii îți vorbește cel mai tare. Este cea la care tresari în primele cinci secunde și simți un sentiment de bucurie instantaneu. Dacă ai trăit asta, înseamnă că ceva din tine a recunoscut-o și o vrea aproape, pe corp.

Ce înseamnă, pentru tine, frumusețea în bijuteria contemporană?

Bijuteria a fost întotdeauna asociată cu frumusețea. Intenția din spatele bijuteriei a fost aceea de a completa, de a întregi frumusețea și de a crea un statut mult mai clar vizavi de acest concept. Însă, în momentul actual, bijuteria contemporană și de artă este o zonă în care se chestionează ce este frumusețea astăzi, tabuurile ei si mai ales exploatarea comercială inevitabilă prin frumusețe la care suntem expuși. Răspunsurile variază cu siguranță și sunt legate de viziunea fiecăruia, atât asupra bijuteriei, cât și asupra conceptului de frumusețe.

Pentru mine frumusețea în bijuteria contemporană este legată în primul rând de concept, de compoziție, de culoare și de măiestria tehnică. Atunci când ai în mână și porți acest tip de obiect, cum este o bijuterie impecabil gândită și realizată, frumusețea poate căpăta valențe noi. Este ceva in cazul bijuteriei tradiționale, de exemplu, nu mai are aceeași forță, dat fiind fixarea ei certificată prin statut și istorie.

Frumusețea, chiar dacă nu va reuși să salveze lumea, sigur o face mai bună și mai valoroasă. Merită cultivată, susținută și purtată.

Cu ce ai vrea sa rămână publicul după aceasta ediție?

Cu o senzație de frumos, desigur. De descoperire și înnobilare. AUTOR este în primul rând un loc de întâlnire. Este un spațiu și o scenă în care creatorul și publicului său se întâlnesc și comunică. Îmi doresc să existe cât mai multe întâlniri și cât mai multe relații de durată la această ediție. Bijuteria contemporană merge mai departe, iar târgul AUTOR este doar una dintre multiplele opriri în care ea poposește în drumul ei.

O întrebare pentru 10 ani de AUTOR – ce îți imaginai, in 2009, ca va fi AUTOR, ce este el realmente in 2019 si unde îl vezi in viitor?

În 2009 să vă spun foarte sincer, nu-mi imaginam foarte multe și nu aveam o strategie. Am învățat și am crescut odată cu acest eveniment, care în acest moment, 2019, este o platformă internațională, un element de branding de țară pentru România pe zona aceasta, un eveniment căutat de toți creativii de bijuterie din lume. AUTORUL în sine are o viața și o energie a lui proprie și cu siguranță ceva de spus în biografia sa. Și cum viitorul are autor colectiv, eu îl văd mai departe alături de oameni frumoși și talentați.

Dan Piersinaru in 2009

Dan Pierșinaru la prima editie AUTOR în aprilie 2009.