Dan PIERȘINARU intervievat de HOMI Fashion&Jewels Exhibition

Dan PIERȘINARU intervievat de HOMI Fashion&Jewels Exhibition

Dan PIERȘINARU intervievat de HOMI Fashion&Jewels Exhibition 1600 1600 Dautor

În iunie 2021 Dan Pierșinaru, director și fondator al Platformei AUTOR a fost invitat ca speaker în cadrul webinar-ului „Jewelry today: Something New”, alături de Fatima Santos de la asociația AORP Portugalia și Paulo Ribeiro de la Joya Barcelona. Webinarul a fost condus de profesoara și curatoarea Alba Cappellieri și a fost organizat de Fiera Milano la inițiativa HOMI Fashion&Jewels. Invitații au vorbit cu precădere despre contextul bijuteriei creative astăzi, nevoia de repoziționare și flexibilitatea la schimbări. La final a fost lansată o invitație de a participa la evenimentul fizic din luna septembrie de la Milano, lucru onorat de platforma noastră. Pentru ca unele dintre idei să fie consemnate și în scris, a urmat un interviu pentru fiecare dintre experții invitați.

1. Ce sfat ați da unui tânăr designer?

A da un sfat ar putea părea ușor, găsirea celui potrivit ar putea fi o provocare.  Dar, permiteți-mi să încerc.
Dacă ești un tânăr designer, hrănește-ți continuu creativitatea și ai mare grijă de entuziasmul tău. Creativitatea, conținutul și continuitatea sunt o formulă care ar putea să facă lucrurile să funcționeze bine, chiar foarte bine. Este necesar să găsești o modalitate de a-ți arăta propria autenticitate (creativitate), să muncești mult și să dai tot ce ai mai bun din tine (conținut) și să o faci atâta timp cât pasiunea și entuziasmul tău sunt intacte si vii (continuitate). Adăugați câteva abilități de marketing și PR la cariera de designer, dar nu vă neglijați niciodată creativitatea și bucuria de a trăi. Nu vă neglijați niciodată copiii, dacă aveți, adică niciodată 🙂

2. Care sunt parametrii de selecție ai Târgului International de bijuterie AUTOR?

Pentru fiecare ediție a târgului avem un juriu internațional. Aceștia sunt nume cunoscute în mediul bijuteriilor de artă și foarte activi în domeniu. Din punctul meu de vedere, când selectăm participanții, ne uităm la un mix de noutate/autenticitate susținute și cautam concepte cat mai originale. Încercam să fim flexibili si cat mai inclusive. Dacă vedem potențial pe partea creativă, deschidem ușile larg pentru noii veniți care ar putea avea nevoie de un impulsul pentru a ajunge la nivelul următor. Târgul AUTOR este ca un creuzet, un loc în care ar trebui să experimentăm, să educăm, dar si sa vindem în același timp.  Fiecare editie a dovedit că poate oferi această scenă de întâlnire, cu o interacțiune directă intre creatori si public.

3. În ultima vreme, sectorul bijuteriilor și-a îndreptat atenția către studiul designului și către utilizarea materialelor inovatoare (nu neapărat a celor prețioase), manifestând mult mai mult interes pentru bijuteriile contemporane decât pentru bijuteriile standardizate. Care credeți că sunt principalele motive ale acestei schimbări?

Poate că există o accelerare sau o necesitate a impulsului de a fi în prezent în aceste timpuri pandemice, să le zicem. Ne schimbăm, trecem la o nouă normalitate, sperăm că una mai conștientă. Bijuteriile contemporane care insufla creativitate autentică sunt și vor fi fără limite. Conceptul, creativitatea și mestesugul sunt ADN-ul ei, iar terenul de joacă este mai versatil. Motivele ar putea fi diferite, dar autenticitatea, filtrul personal ar trebui să fie una dintre ele.

4. Care sunt următoarele tale proiecte? 

Anul 2020 a fost o pauză impusă și, de ce nu, una și cu laturi pozitive, în același timp.  Insă, deja în 2021, am început să căutăm soluții pentru a avea evenimentele fizice desfășurate, dorindu-ne să fim flexibili și vizibili în acest context socio-politic incert. Am decis să redimensionăm târgul internațional pe o formulă de tip Pop Up, cu o selecție de aproximativ treizeci de artiști. Prima ediție din iunie a DOR de AUTOR Pop Up Shop a fost foarte bine primită și a avut rezultate foarte bune la vânzări. Din aceste motive, am ales să facem o a doua ediție a acestuia la sfârșitul lunii octombrie. Important rămâne să oferim continuitate și noi direcții evenimentelor fizice, care au fost forțate să ia o pauză și este greu sa revina in plinatatea lor din motive de restricții impuse de pandemie. Un lucru deloc benefic acestei comunități de creativi ai bijuteriei. Continuam să căutăm soluții și idei, deci, pentru că ne confruntăm cu un viitor imprevizibil pentru moment.

Interviu de Filomena Sanino