Despre antreprenoriat în bijuterie contemporană cu Diana Iordache, fondatoarea The Sense of Beauty

Despre antreprenoriat în bijuterie contemporană cu Diana Iordache, fondatoarea The Sense of Beauty

Despre antreprenoriat în bijuterie contemporană cu Diana Iordache, fondatoarea The Sense of Beauty 1707 2560 Dautor

Cu ocazia ediției aniversare AUTOR #20, sărbătorim 14 ani de activitate în lumea bijuteriilor creative. Actuala ediție AUTOR 2023 are loc pe 6-7 mai în inima Bucureștiului, aici onorăm frumusețea bijuteriei contemporane. Pentru prima dată, Galeria The Sense of Beauty, fondată de Diana Iordache, este prezentă pe scena internațională a bijuteriei la AUTOR 2023. Diana, fiind o mare iubitoare de bijuterie, a creat galeria digitală de bijuterie The Sense of Beauty în 2021. Pentru ea, a însemnat o trecere de la experiența bogată de a lucra în marketing pentru branduri internaționale la cea de antreprenor în domeniul bijuteriei. Diana și-a cultivat partea artistică, în special în zona de actorie, dar și ca designer de bijuterie creând propria ei colecție ,,Heritage”

Am stat de vorbă cu Diana despre evoluția ei profesională și universul bijuteriei  în interviul care urmează.

 

Photo credit: Andra Stefan

1. Diana, în viața de adult ai activat întotdeauna în domeniul frumosului, iți amintești cum iți manifestai interesul pentru frumos când erai copil?

Am copilărit cu doi băieți in jurul meu așa că am avut niște apucături băiețești, copil fiind. Îmi plăcea să mă joc cu tractorașe si mașini, de prima păpușă pe care mi-a comparat-o mama, m-am speriat foarte tare. Mă cățăram in copaci si făceam tot felul de concursuri de curaj pe care ei, băieții – fratele si vărul meu – le făceau. Mai târziu însă, când am început școala, am descoperit jocuri noi: cum ar fi să fac spectacole de teatru cu prietena mea, la care cea mai mare plăcere era sa ne facem costume cu cearșafurile din casă, dar si să pregătim programul artistic: dans si muzica. Eram pasionată de balet, am făcut balet de la 7 ani iar mai târziu am descoperit pictura pentru care chiar aveam talent. Apoi au urmat lungi vacanțe la tară la bunica si excursii in Delta Dunării in care m-am conectat cu natura. Cred că am fost un copil norocos care a avut parte de experiențe variate care mi-au deschis ochii si m-au făcut curioasă.

2 .După atâția ani de corporație, ai apucat calea antreprenoriatului după ce te-ai mutat din Grecia în Olanda. Ce te-a determinat să faci această schimbare în țara adoptivă?

M-am mutat în Olanda din motive personale. A fost o decizie importantă și greu de luat, pentru ca efectiv mi-a schimbat total viața. Ideea antreprenoriatului s-a instalat treptat în mine chiar înainte de a pleca. În urmă cu mai bine de 10 ani, mi-am imaginat o platformă care să se adreseze designerilor independenți, doar că atunci nu am avut curajul și nici resursele să fac pasul. De fapt, The Sense of Beauty este un vis vechi de-al meu care a devenit realitate acum un an și s-a materializat printr-o galerie de bijuterii de autor, oferind o colecție curatorială de bijuterii atemporale. Funcționează similar cu o galerie de artă cu artiști din întreaga lume, onorând legătura dintre femeie și garderoba ei de bijuterii prin viziunea și creativitatea lor.

3. Spui că apreciezi mult curajul, de ce alte calități crezi că are un antreprenor nevoie pentru a avea succes? Dar un artist?

Sunt încă într-un proces de învățare ca antreprenor, dar îmi dau seama că în afară de curaj, este important să ai încredere în tine și în oamenii cu care lucrezi. Succesul este întotdeauna un rezultat de echipă. Chiar și atunci când echipa ești doar tu, în realitate nu ești niciodată singur într-o afacere: ai colaboratori, ai furnizori, ai parteneri etc… este foarte important să construiești o relație bazata pe încredere și respect. Consider că o afacere de succes are și un suflet care se hrănește cu pasiunea creatorului său, este “the reason why you do what you do”.

Pentru artiști lucrurile nu sunt cu mult diferite, pasiunea este motorul principal pentru ceea ce fac și cred că la un moment dat fiecare trebuie să-și descopere stilul, “specializarea” sau “identitatea” și să continue să crească în direcția respectivă. Așa cum te uiți la un tablou de Klimt și știi că este Klimt, sau la o sculptură a lui Brâncuși. Și în ambele cazuri, fie că vorbim de cariera unui artist sau o afacere cred că trebuie să existe răbdare. Nici o cariera nu se construiește într-un an și nici o afacere nu poate să ajungă la succes într-un timp scurt.

De asemenea, consider că artiștii trebuie să se lase ghidați de experți când vine vorba de felul în care își promovează propriul brand. Un singur om nu le poate face pe toate – nu este timp – și rar au expertiză în domeniu. Dincolo de a fi o platformă de promovare internațională, galeria The Sense of Beauty oferă și servicii personalizate de consultanță de brand care să-i ajute să-și construiască o identitate, o imagine coerentă în toate mediile, inclusiv social media, o prezență digitală prin e-Commerce, sau planuri de expansiune în afara granițelor. Lucrez deja în această direcție cu unii dintre artiștii galeriei și îmi dau seama că există un mare potențial de dezvoltare.

Photo credit: Andra Stefan

4. Deși erai deja prinsă în mediul corporativ, ai reușit să termini o facultate de teatru. Cum ai integrat actoria și ce loc ocupă în viață ta?

Actoria este o poveste de dragoste cu feți frumoși. Deși eu mă jucam de-a teatrul când eram copil, nu am considerat-o niciodată ca pe o posibilă carieră. Eram foarte atrasă de matematică, de științele exacte, in general, și chiar aveam o fobie pentru scris și literatură, alimentată desigur de profesoara de limba romană care tot ce a reușit in educația ei a fost să mă facă să cred că sunt incapabilă. Când mi s-a cerut să compun o poezie la școală a fost un adevărat coșmar. Am trăit mult timp cu frica că nu știu și nu pot să mă exprim. Am descoperit actoria din întâmplare, locuiam la Paris atunci. Am început cursurile de actorie cu scopul de a-mi perfecționa vorbirea în public și am descoperit o ușa către interiorul meu. Mi-am dat seama ca am foarte multe resurse care nu au fost niciodată accesate. A fost un mod de dezvoltare personală care mi-a dat voce la propriu, m-a făcut un om mai bun și m-a ajutat să-mi recapăt încrederea în mine. Așa că am decis să o păstrez ca pe o constantă în viața mea: primele cursuri de teatru le-am făcut la Paris in 2005, apoi am dat la facultate in România in 2010 și am terminat-o în Grecia in 2018. Am jucat în piese de teatru în diferite limbi și chiar am făcut și un scurt metraj. Este o meserie superbă dar un mediu complicat în care este aproape imposibil să faci carieră. Așa că rămâne o poveste de dragoste ca în basme cu „a fost o dată ca niciodată”.

5. Colecția Heritage a pornit de la o cutie cu bijuterii vechi din partea mătușii unui prieten, din care ai reușit să creezi niște piese remarcabile. Care este preferata ta și de ce?

Deși piesa de la care pornește Colecția Heritage a fost inițial o piesa aurie, cred ca prefer varianta de argint placat cu platină a acestei colecții. Mi se pare că este mult mai ușor de purtat și de integrat in ținute de zi cu zi. Cred că inelul sau brățara pot deveni ușor acele piese statement pe care nu le mai dai jos. Îmi place acest aspect la o bijuterie. Deși nu am fost niciodată fidelă când vine vorba de bijuterii, îmi place atunci când se creează un atașament cu o piesă și devine aproape parte din tine.

Heritage Collection

6. Pui mare preț pe piesele atemporale, cum reușești să le identifici?

Pentru mine actul creativ este cel care contează, vreau ca bijuteriile să fie observate, înțelese și, în cele din urmă, să fie purtate.

In colecția pe care o curatoriez există și piese simple, aproape clasice, care pot fi purtate la orice vârsta, dar care au un design care le face deosebite, unice. De exemplu, bijuteriile cu perlă și diamante create de designerul grec Dolly Boucoyannis. Dolly folosește materiale atemporale clasice precum aur, perle, diamante dar ceea ce le face speciale este modul in care artista le pune împreună, făcându-le accesibile pentru orice vârstă.

Dolly Boucoyannis

 

Piesele atemporale sunt deschizătoare de drumuri pentru mine, sunt cele pe care le achiziționam ușor și care vor fi și cele mai purtate.

7. Ce aduci nou la acesta ediție de AUTOR?

La această ediție „AUTOR” am doi designeri din Grecia și unul din Statele Unite, iar fiecare dintre ei cu stiluri complementare de bijuterii.

Dolly Boucoyannis, născută și crescută în Atena, Grecia, a studiat designul bijuteriilor în Marea Britanie înainte de a-și continua educația în gemologie în Statele Unite și tehnici de prelucrarea a aurului în Florența. Dolly se inspiră din natură și din elementele tradiționale grecești din diferite perioade istorice. Ea combină aceste influențe cu cunoștințele sale in gemologie și tehnicile de prelucrarea a aurului, creând un echilibru între texturi, forme și culori, rezultând in piese care nu sunt doar uimitoare ci și purtabile.

Dolly Boucoyannis

Theodora D — este un designer grec din Atena care îmbrățișează originalitatea și expresia unică a stilului individual. Recent, a câștigat premiul pentru cel mai bun designer la Inhorgenta Münich. Creează bijuterii cu forme, volum și contraste. Selecția curatoriată de The Sense of Beauty include atât piese unice, cu forme fluide precum cele din colecția Flamenco, dar și linii simple care orbitează în jurul diferitelor concepte, cum ar fi Milky Way sau Full Moon.

Ausra Bankauskaite este o artistă de origine lituaniană care locuiește la New York. La câțiva ani după ce și-a terminat studiile în design de bijuterie și metal-smithing la Academia de Arte din Vilnius, s-a mutat la New York în 2010. De atunci, a lucrat pentru diverși designeri și studiouri de artiști din New York și a participat la expoziții de grup în Canada, Portugalia, Lituania, SUA. Ea creează piese contemporane care combină lumea obiectelor de artă și cea a bijuteriilor, bazate pe două concepte – structură și funcționalitate – creând astfel bijuterii modulare minimale ce pot fi purtate în mai multe feluri.

8. Vorbești foarte mult despre frumos, care este cel mai neașteptat loc în care l-ai întâlnit?

Am avut norocul să călătoresc mult în viață, să trăiesc în diferite tari și să cunosc și alte culturi. Frumosul este peste tot și în orice și recunosc că mă hrănește în permanență. Natura este cea care mă uimește mereu, mă calmează și mă încarcă cu energie dar recunosc că frumosul pe care îl întâlnești în sufletul oamenilor este cel mai special.

Ediția aniversară AUTOR 2023 a curatoriat peste 60 de creatori de bijuterii din întreaga lume. Bijuteria contemporană vine în România la AUTOR. Stay tuned.

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti