Carla Szabo – Focus Designer la AUTOR 6

Carla Szabo – Focus Designer la AUTOR 6

Carla Szabo – Focus Designer la AUTOR 6 975 650 Dautor


Carla Szabo continuă să fie unul din cei mai activi designeri de bijuterie români. Cu ocazia celei de a șasea ediții am invitat-o să fie primul designer care va expune în cadrul unei noi secțiuni intitulată “Focus designer” a târgului Autor care are loc pe 5 și 6 noiembrie la Sala Dalles. Carla va expune colecția realizată pentru Berlin Fashion Week și prezentată împreună cu Irina Schrotter. Va face demonstrații live de bijuterie pentru a vă arăta cum aceste noi piese din colecție iau viață și vă va încânta cu diversitatea creaților ei expuse pentru a fi achiziționate și purtate. Este un pas nou în evoluția ei ca designer și ne vorbește deschis despre acest lucru în interviul pe care ni l-a accordat.

Sunteți unul din cei mai cunoscuți designeri de bijuterie din România și ați participat până în acest moment la toate edițiile târgului de bijuterie Autor. Cum este percepută participarea la acest eveniment singular ca tematică din interior, ca și designer?

Carla Szabo: Într-adevăr am participat la toate edițiile târgului Autor și vom participa în continuare cu mare drag, din mai multe motive. Târgul Autor alături de platforma Extins sunt singurele două evenimente care promovează și susțin într-o formă profesionistă activitatea de designer de bijuterii, un domeniu care până la acest tip de promovare a fost foarte puțin cunoscut. Un alt motiv este că într-o nișă ca a noastră informația ajunge la public doar cu susținere de durată și apariții mereu surprinzătoare.

“Focus Designer” este o nouă secțiune în cadrul târgului Autor în care un designer cunoscut este invitat să aibă o prezentare într-un format extins decât cel normal. Ce anume este diferit și ce vor descoperii vizitatorii în cadrul prezenței dvs din această nouă secțiune?

Carla Szabo: În acest moment având la dispoziție un spațiu mai generos și o vizibilitate mai mare, ne-am propus să prezentăm o colecție lucrată în colaborare cu Irina Schrotter și prezentată la Săptămâna Modei din Berlin. Este vorba de o serie de accesorii create sub conceptul “I am”, de mari dimensiuni, concepute special pentru scenă, cu un anumit impact vizual. Este vorba de piese care au în componență fir de păr de cal, argint și cupru aurit precum și elemente de rășină colorată. Ele vor fi prezentate aici împreună cu 5 ținute ale Irinei, lucrate din materiale delicate precum mătasea și pielea.

La o cercetare detaliată a colecțiilor dvs aș tinde să spun că sunteți designerul de bijuterie cu cele mai numeroase colaborări cu creatorii de vestimentar. Aș enumera câțiva dintre ei: Ana Maria Lungu, Stephan Pelger, Kinga Varga. Cea mai recentă colaborare și la un alt nivel este cu Irina Schrotter. Ce aduce ea nou și cum vedeți desfășurarea ei mai departe pe piața internațională și cea pe plan local?

Carla Szabo: Colaborarile mele cu designerii au fost mereu o provocare minunată. Am proiectat și executat colecții cu concept, îmbinând mesajul dorit de ei cu stilul și povestea mea proprie. Acest joc mi-a dezvoltat foarte mult puterea de înțelegere a unui obiect și mesajul pe care el îl are de transmis către public, experimentând cu materialele cele mai diverse. Colaborarea cu Irina aduce două noutăți pentru mine. O deschidere către publicul internațional în cadrul unui show și o colaborare cu magazinele de desfacere ale acesteia din țară și străinătate. În viitorul apropiat mai pregătim două colaborări. Prima, pentru Berlin Fashion Week cu colecția de iarnă 2012 – 2013 și a doua, tot pt iarnă 2012-2013, în care voi realiza accesoriile colecției Irina Schrotter în colaborare cu Lucian Broscățean.

Privind în urmă sunt curios în legătură cu momentul în care ați devenit conștientă că sunteți atrasă de designul de bijuterie? Cum au evoluat lucrurile din acel punct?

Carla Szabo: În 2004 pentru un târg de Crăciun, am început să confecționez primele mele piese care au fost niște broșe. A urmat apoi o serie de colaborări cu Anamaria Lungu pentru Festivalul de modă de la Iași. În urma vizibilității creeate atunci, produsele au început să se vândă în magazinul Zebra Society pe care îl dețineam la acel moment. Ulterior am început să iau și mai în serios această activitate urmând chiar să renunț în final la a mai lucra în domeniul amenajărilor interioare, în momentul în care am început să contractez lucrări de tiraje mari pe design de obiect și bijuterie pentru companii locale și internaționale.

“Carla Szabo Design” este firma și brand-ul sub care creați, iar el este, așa cum mi-ați spus, ca și propriul copil. Care este următorul pas pe care îl veți face împreună?

Carla Szabo: Îl ducem la școală 🙂 Este momentul în care trebuie învățat să se dezvolte singur și să iasă și mai mult în lume. Avem un potențial foarte mare bazat pe un model de business special. M-am axat pe creativitate și mai puțin pe tehnici și tehnologii. Astfel că putem să proiectăm și să executăm cu diverse ateliere și fabrici lucrurile pe care le dorim, fără a fi restricționați de investiții uneori prea mari în aparatură și în experiență de durată, necesară cu un anumit tip de material.

Sunteți cunoscută în general ca un designer de bijuterie, dar nu este singurul aspect al designului în care sunteți implicată. Creați cu aceeași versatilitate și în designul de produs. Ați lucrat în domeniul publicității și ați avut proiecte și ca designer de interior. Cât de importantă este comunicare și imaginea în ceea ce faceți? Este imaginea una din cheile esențiale în succesul unui designer?

Carla Szabo: Comunicarea este esențială. Am învățat asta din experiență mea profesională polivalentă dar și din experiența mea de viață. Este ca și o discuție între doi oameni. Dacă am putea comunica prin telepatie ar fi foarte simplu, dar din păcate pentru a fi înțeleși avem nevoie să fim cât mai clari, mai conciși în ceea ce vrem să spunem. Și asta are ca punct esențial de pornire cunoașterea și acceptarea de sine.

Cum este percepută bijuteria de autor la noi? Care sunt plusurile și minusurile unui mediu (piața) ca cel în care vă desfășurați acum activitatea?

Carla Szabo: Bijuteria de autor oferă un tip de obiect încărcat de o energie aparte, cu un mesaj de cele mai multe ori simbolic. Transmite emoția și ideile celor care le confecționează. Cu cât ții mai mult un obiect în mâinile tale sau chiar dacă doar te gândești la el, cu atât el se încarcă cu energia ființei tale. De aceea ca privitor, când vezi un astfel de obiect, de cele mai multe ori ești atras magnetic de el pt că te îndrăgostești de sinceritatea, de pasiunea din spatele lui. Bijuteria de autor românească se află încă într-un stadiu de descoperire și poate fi percepută ca inaccesibilă. Suntem intr-un proces in care ne cultivăm publicul și îl ajutam să se educe vizavi de acest tip special de bijuterie. Din lipsă de experiență cu materialul și necunoașterea aspectelor tehnice specifice unicatelor sau tirajelor mici, publicului îi este mai greu să accepte costurile de obicei mai ridicate ale acestora. Ele sunt mai tot timpul comparate cu cele ale bijuteriei provenite din producții de serii mari. Chiar și așa, bijuteria de autor în România este de fapt la un preț sub cel real, dat de cheltuielile realizarii lor, precum si sub nivelul costurilor de pe piețele internaționale. Punctul de întâlnire dintre creator și iubitorul de bijuterie este pasiunea și deschiderea ambelor părți către autentic. Aici este cheia transformarilor minusurilor în plusuri. Pot spune însă, că acest proces evoluează treptat în fiecare an și are legătură strânsă cu maturizarea și asumarea fiecăruia din noi în parte și a societății în general. Eu sunt încrezătoare în tot acest demers și susțin cât îmi stă în putință accesul către creație autentică, către noi înșine.

✦✦✦
Vă așteptăm la târgul de bijuterie contemporană Autor, pe 5 și 6 noiembrie 2011, la Sala Dalles.