fbpx

Horia Câlțea: new entry la AUTOR 2017

Horia Câlțea: new entry la AUTOR 2017

Horia Câlțea: new entry la AUTOR 2017 1024 683 Dautor

 

⭐ Horia Câlțea este new-entry pe lista artiștilor români prezenți la AUTOR în acest weekend. Colecția sa, The Royal Hazelnut, e o celebrare a naturii, în forma sa cea mai simplă și plină de esență. ⭐

Cum te-ai hotărât să devii designer de bijuterie? 
A fost destul de spontan. O decizie într-un moment dintr-o perioadă plată a existenței mele. Simțeam energie și dorința de a fi altfel (adică viața mea, trăirile si acțiunile mele). Să fac ce vreau cu adevărat în viața asta! Si dorința de a face bijuterii sunt conștient că exista dar nu aveam eu destul curaj sa o las sa încolțească. Sunt tare mândru de hotărârea mea.
The Royal Hazelnut Collection este o colecție inspirată de simplitatea naturii. Este un tribut adus frumuseții?
Natura e foarte importantă pentru mine. Am crescut și am fost educat în așa fel. Adică în strânsă legătură cu natura. Daca oameni ar avea timp să stea doar puțin sa observe câte minunății ne înconjoară!
Vorbind acum despre colecția the Royal Hazelnut, ideea ALUNEI transformată în bijuterie a fost și strâns legată de  conceptul, cumva impus, de a folosi materiale neconvenționale in fabricarea de bijuterii. ALUNA a cam fost ocolita in speța aceasta. E atât de banala si de prezentă, de fapt, încât trece neobservată. Eu am vrut s-o scot din anonimat. Sa fac oamenii sa să se uite la ALUNÂ. Sa și-o dorească, să o păstreze și mai cu seama să o poarte.
Ca sa răspund acum si la întrebare, da: ALUNA e perfectă în simplitatea ei așa cum a creat-o natura. Priviți-o numai! Adăugând metale și pietre au rezultat ALUNE împodobite care la rândul lor sunt podoabe. Si mai este ceva: ALUNELE sunt ca nestematele, ca oamenii, aparent seamănă dar nu exista doua la fel. Așa ca da! Pot spune ca e un tribut adus naturii si frumuseții ei venită din simplitate.
Există o muză în lucrările tale? Sau ești inspirat de un anumit tip de femeie? Cine este EA?
Nu. Aici sunt egoist. Creez bijuteriile așa cum îmi plac mie. Năzuiesc să placă și altora. Dar da. Femeia, în cel mai adevărat sens al cuvântului, este și va fi muza pentru creatorii de frumos. Prin urmare mă contrazic si declar ca femeia care îmi poartă creațiile este muza mea! Cu toate acestea, am in vedere pentru viitor și o colecție pentru bărbați.
Care e cea mai mare provocare când ai propriul tău studio de bijuterie?
Aș putea vorbi mult pe tema asta.  Mă rezum la a spune ca în degringolada sociala din zilele noastre e o adevărată provocare sa ai o îndeletnicire liberală. În domeniul artelor, evident.
Ce așteptări ai de la AUTOR 2017?
Oameni faini, artiști si surprizele din tolba lor. E extrem de interesant sa vad noile lor colecții. Direcția, daca se poate defini așa, in care se dezvolta ei si bijuteria contemporana in general. Mai ales ca pe câțiva dintre ei, ii urmăresc de ceva vreme grație internetului. Și vreau sa mai vad care e reacția publicului la întâlnirea cu bijuteriile mele. Asta in primul rând!