Festivalul Pasarela

Festivalul Pasarela

Festivalul Pasarela 1244 700 Dautor


Sâmbătă 2 şi duminică 3 iulie s-a desfăşurat a treia ediţie a festivalului de modă Pasarela, organizat de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti. Anul acesta, festivalul a stat sub semnul creaţiei tinere şi al cooperării universitare şi profesionale în domeniul modei. Printre invitaţi s-au numărat personalităţi de prestigiu de la Institutul Francez al Modei, printre care directoarea adjunctă Sylvie Ebel şi Francine Pairon, descoperitor de talente, cât şi designerul de bijuterii Philippe Airaud şi Pascal Morand, Directorul Şcolii Superioare de Comerţ.

Ca noutate absolută a acestei ediţii a fost introducerea concursul Pasarela Access.

Aceasta a apărut în urma propunerii făcute de membrii juriului după cea de a doua ediţie a Festivalului din 2009, în care ei au observat prezenţa bine conturată a bijuteriei contemporane şi a accesoriilor în spaţiul modei româneşti.

În urma deliberărilor juriului, dintre cei nouă candidaţi ai concursului Pasarela Access, laureată este Mona Velciov, designer de bijuterii care va face un parcurs al caselor de design de accesorii la Paris, organizat de Institutul Francez al Modei de la Paris, iar laureatul Espoir Mode 2011 este Ovidiu Pop, de la Universitatea de Artă de la Cluj Napoca, care va pleca cu o bursă de un an la aceeaşi instituţie.
Desfăşurarea de forţe a avut loc pe trei etaje ale Anexa MNAC de pe Calea Moşilor. După deschiderea oficială, la care au vorbit  Ambasadorul Franţei, Henri Paul, Directorul Artistic al Festivalului, Philippe Guilet de Saint Mart, Stanislas Pierret, Director al Institutului Francez şi Mihai Oroveanu, Director al MNAC, a urmat defilarea-concurs Espoir Mode.

Expozitia cu instalaţii din bijuterii, Pasarela Access, curatoriată de Dan Pierșinaru, a fost deschisă pe toată durata weekendului. Designerii de bijuterie selectați au fost: Angi Apostol, Raluca Buzura, Ileana Danci, Andra Lupu, Ana Marchetanu, Ioana Matei, Mona Velciov, Romana Țopescu şi Mihaela Zvîncă. Acestiaau avut deplină libertate de prezentare a creaţiilor sub formă  unei instalaţii în spiritul artei contemporane.

Juriului nu i-a fost uşor să se decidă. Unicitatea şi expresivitatea instalaţiilor create de designeri solicitând discuţii lungi în vederea deliberării laureatului. Câştigătoarea Mona Velciov este din Iaşi, a terminat acolo Şcoala de Arte Frumoase, iar experienţa ei de grafician se regăseşte în creaţia de accesorii. Instalaţia creată de Mona Velciov  şi intitulată “monotip” a sedus juriul printr-un ritm de oglinzi diferite între ele  ca formă şi funcţionalitate în care bijuteriile create de ea se reflectau odată cu privitorul în oglindă într-un mod ingenios. “Folosesc că material brut artefacte din cultura ţărănească care, astăzi, fiind martorii unei paradigme sociale apuse, au devenit obiecte de muzeu. Procesul de prelucrare e poate la fel de delicat şi migălos că şi a unui orfevru. Torn în forme baroce, de “bijuterii ale coroanei”, materialul “umil”, pe care îl sustrag funcţiei originare.” afirmă designerul Mona Velciov.

Juriul celor două concursuri a fost compus din specialişti în domeniul modei din Franţa şi România.

Sylvie Ebel, Director General Adjunct al Institutului Francez de Modă de la Paris (IFM), Karine Piotraut, Director de recrutare al IFM, Pascal Morand, Director al Ecole Superieure de Commerce de Paris – Europe (ESCP Europe), una dintre cele mai importante şcoli de business din Europa, Francine Pairon, fashion energizer şi Philippe Airaud, creator de bijuterii « couture », iar din partea românească, Ruxandra Demetrescu, rector al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti (UNARTE), Ioana  Avram, profesor UNARTE, secţia de modă, Elena Basso Stănescu, profesor Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca şi Ovidiu Buta, stilist şi critic de modă.

Festivalul de modă Pasarela este organizat de Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti, sub direcţia artistică a lui Philippe Guilet de Saint Mart şi în colaborare cu Institutul Francez al Modei de la Paris. Scopul festivalului este acela de a promova creaţiile designerilor români atât la Bucureşti cât şi la Paris şi de a aduce publicul român mai aproape de valorile industriei franceze a modei.

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti