Hans STOFER ♦ în juriului AUTOR ②⓪①⑨

Hans STOFER ♦ în juriului AUTOR ②⓪①⑨

Hans STOFER ♦ în juriului AUTOR ②⓪①⑨ 2319 2320 Dautor

E o provocare să-l prezinți pe Hans Stofer în cuvinte. El este mai mult un om al creațiilor și un fin observator al bijuteriei contemporane din mai multe ipostaze. Astfel, nu este o surpriză că vine la AUTOR nu dar ca un nou membrul al juriului la ediția 2019, dar și ca unul dintre artiștii care vor expune la Halucinarium în expoziția de bijuterie contemporană “Welcome to enter…”.

Să spunem atunci doar că după studii de inginerie a trecut la bijuterie contemporană și design, pe care le-a aprofundat la Zurich School of Art. Lucrările sale se regăsesc în diverse colecții publice, printre care amintim: Victoria and Albert Museum, Londra; Birmingham Museums and Art Gallery; The Crafts Council Collection, Londra; Nottingham Castle Museum; Danner Stiftung, München; Pinakothek der Moderne, München; The Potteries Museum, Stoke on Trent, Marea Britanie; MUDAC, Lausanne; Schweizerisches Landesmuseum, Zurich; Louis Koch Collection, Basel; The National Museum of Art, Achitecture and Design, Oslo. În prezent este profesor la Universitatea de Artă și Design Halle (Burg Giebichenstein Kunsthochschule Halle), iar cariera sa academică impresionantă se întinde de-a lungul a patruzeci de ani, din care 11 ani ca profesor și coordonatorul programului de Master, Bijuterie & Metal la Royal College of Art în Londra.

Care dintre abilitățile dumneavoastră de inginer vă sunt cele mai folositoare ca artist?
Transformarea gândirii raționale în ceva irațional, pesonal și biografic – și că abilitățile pe care le aduci într-o disciplină sunt importante pentru că influențează modul în care gândim. De asemenea o concentrare asupra abilităților poate ucide magia dacă nu sunt folosite cu măsură și în mod inteligent ca parte din realizarea viziunii artistice.

 

Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat la Royal College or Art? Cea mai interesantă experiență pe care ați co-creat-o?
Nu contează dacă ești la Royal College of Art sau în Halle, unde lucrez în prezent. Ori ești un artist care are ceva de spus, ori nu. Este un dar pe care îl ai sau nu îl ai. Și astfel, indiferent de ce sau cine suntem, toți avem o voce care merită să fie auzită.

 

Membru nou al juriului la AUTOR 2019 și unul dintre artiștii care contribuie la “Welcome to enter…”, expoziția bijuterie contemporană ce reprezintă o premieră pentru România. Care sunt speranțele dumneavoastră legate de această primă vizită la București?
Interes, deschidere, să intru într-un dialog dacă va fi necesar.

 

Privind către viitor, de ce are nevoie bijuteria contemporană?
De oameni cu imaginație și care sunt dispuși să cumpere și să poarte piesele care sunt create.