Gisbert Stach – despre vizita în România și bijuteria contemporană

Gisbert Stach – despre vizita în România și bijuteria contemporană

Gisbert Stach – despre vizita în România și bijuteria contemporană 1000 1500 Dautor

Am vorbit cu Gisbert Stach, artist de bijuterie contemporană recunoscut la nivel internațional, venit pentru prima dată în România și am aflat mai multe despre atelierul său de 3 de zile În Câmpul de Forță al Căutătorului și despre procesul creativ din spatele unei bijuterii de artă. Atelierul a avut loc la Art-Up Scoala de Bijuterie Contemporana și a făcut parte din workshopul și performance-ul I LIKE JEWELRY & JEWELRY LIKES ME.BEUYS 101, inițiat de Goethe Institut, în anul dedicat artistului Joseph Beuys, eveniment complementar  AUTOR Târg Internațional de Bijuterie Contemporană 2022, care va avea loc în perioada 28-29 mai la Palatul Oscar Maugh din centrul Bucureștiului.

Gisbert Stach lucrează ca artist independent care transpune bijuteria în video și fotografie, într-un mod inedit. Una dintre temele principale ale lucrărilor sale este reprezentată de procesele de transformare și experimentare. Stach este membru în juriul mai multor concursuri de specialitate și ține prelegeri la simpozioane internaționale de bijuterie. Este unul dintre cei mai importanți autori de bijuterie contemporană din Germania.

1.Gisbert spune-ne te rog, cum a fost experiența ta în București și ce impresie ai despre atelier?

Deși nu am avut prea mult timp la dispoziție, cred că Bucureștiul este un oraș foarte interesant și am fost plăcut surprins că participanții au creat ceva cu puțin ajutor din partea mea. Au reușit să-și găsească propriul mod de a se exprima și de a ieși din zona lor de confort. Mă bucur că toată lumea a făcut o treabă uimitoare, chiar dacă a fost destul de complicat.

2.Care este opinia ta cu privire la performance-ul de dans, care a avut loc în cadrul vernisajului?

A fost deosebit, expoziția a fost fantastică, dansul a pus in valoare foarte bine bijuteriile. Am fost impresionat de expoziție, este foarte reușită. Mi-a plăcut aspectul multimedia, cred că a fost o provocare să aducă totul laolaltă.

Gisbert Stach jewelry

3. Preferi un mediu anume pentru a-ți prezenta lucrările?

Îmi place foarte mult formatul video, dar nu pot spune că am un mijjloc de prezentare preferat. Nu sunt un perfomer, dar uneori este necesar să implic și acest mod de prezentare. Ca regulă generală, conceptul vine primul, astfel am libertatea de a folosi toate mijloacele media și chiar de a le combina atunci când este necesar.

4.În ceea ce privește munca ta, explorezi anumite concepte/direcții în acest moment al vieții tale?

În acest moment, îmi place să pun bijuterii pe copaci, așteptând ca ei să crească, cumva lucrează pentru mine. Am multe idei, pe care le dezvolt simultan.