Rita Martínez, noua câștigătoare AUTOR Award ⫸ JOYA Barcelona 2021

Rita Martínez, noua câștigătoare AUTOR Award ⫸ JOYA Barcelona 2021

Rita Martínez, noua câștigătoare AUTOR Award ⫸ JOYA Barcelona 2021 1068 1296 Dautor

Încă din 2013 suntem alături de JOYA Barcelona într-o călătorie marcată de pasiunea noastră comună pentru bijuterie. Chiar dacă ultimii doi ani nu ne-au permis apropierea fizică, am continuat tradiția premiului AUTOR, acordat în acest an Ritei Martinez și colecției ei, Maledetta Primavera.

 

Întotdeauna este nevoie de puțină magie pentru a ne echilibra sufletele, mai ales după toate aceste vremuri nesigure. Suntem bucuroși să vă prezentăm câștigătoarea AUTOR Award la JOYA Barcelona de anul acesta, Rita Martínez. Din Verona, Italia, Rita îmbină cu măiestrie povești, spiritualitate și idei îndrăznețe în noua sa colecție, Maledetta Primavera (Primăvara blestemată).

Conceptul din spatele colecției este cu adevărat unic, invocând tema alchimiei, eliberând purtătorul, creatorul și bijuteriile în sine de limitările lor. Rita Martínez urmează să participe la Târgul Internațional de Bijuterie Contemporană AUTOR 2022, din poziția de câștigătoare AUTOR la JOYA Barcelona. Va beneficia, de asemenea, de vizibilitate media prin platformele noastre, expunându-și munca, talentul și ideile inovatoare.

Lucrând la colecția Maledetta Primavera, Rita s-a simțit ca o mică alchimistă, blocată în lumea ei magică. S-a lăsat influențată de diferența sfâșietoare dintre percepția naturii care renaște din somnul iernatic și umbra lăsată de situația globală actuală.

Pornind de la aceste două idei opuse, a luat naștere ideea artistică. A dezvoltat o serie de simboluri (cuibul, pasărea, floarea), în general simboluri pline de lumină și viață, care acum sunt pictate în negru. Aceste elemente trimit la o „colorare” eliberatoare și hotărâtă a stării de rău interioare, a demonilor care bântuie sufletul. Odată exprimată, însă, starea de rău permite din nou armonie și putere – armonia și forța de care avem nevoie pentru a face față viitorului.

Rita Martinez, the artist behind the Maledetta Primavera collection

Motivul din spatele alchimiei este transmutabilitatea metalelor comune către stări de existență superioare. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este piatra filosofală. În acest proces, obiectele pot fi readuse, transformate și dotate cu alte calități. Poate de aceea operațiunea alchimică apare ca o imitație și reproducere a procesului creativ original. Nu există nicio certitudine, dar putem descoperi doar lăsând lucrurile să se întâmple.

Atunci când lași lucrurile să se întâmple, acestea sunt eliberate de limitările lor, de greutățile lor, de corporalitatea lor. Ele deschid calea către cea mai profundă stare a conștiinței, cea mai adâncă tulburare, revenind din nou la o stare echilibrată. Totul este un joc între triada spiritualității, magiei și astrologiei. Triada este într-o continuă schimbare și ne provoacă viziunile despre viața de apoi și viața pământeană, despre tot ceea ce credeam că cunoaștem.

Acest tip de magie transformațională a fost asociat cu practicile întunecate și misterioase odată cu ascensiunea creștinismului, ceea ce i-a sporit conotația negativă. Chiar și magia albă, în ciuda proprietăților sale vindecătoare, a fost considerată o practică interzisă.

Magia neagră, indiferent de utilizarea pe care o are, este complementară magiei albe. Întoarce totul la dualismul cosmic original, un dualism care garantează echilibrul întregului Univers. Din acest motiv, chiar dacă negrul evocă întunericul în antiteza sa directă cu albul, ambele elemente sunt indispensabile unul altuia, fiind nevoite să coexiste.

Rămâi aproape de platforma AUTOR, în curând pregătim un interviu cu câștigătoarea noastră de la JOYA Barcelona 2021. Până atunci, puteți afla mai multe despre Rita Martínez și colecția ei, urmărind-o pe Instagram, aici.