fbpx

Kinga Zobel: Care este semnificația bijuteriei contemporane?

Kinga Zobel: Care este semnificația bijuteriei contemporane?

Kinga Zobel: Care este semnificația bijuteriei contemporane? 480 601 Dautor

Care este semnificația bijuteriei contemporane pentru mine?

de Kinga Zobel

Când mă gândesc la bijuteria contemporană, trebuie în primul rând să înțeleg acest termen. Din nefericire, nu există o terminologie uniformă, astfel că vorbim cu toții despre lucruri subtil diferite fiecare în limba noastră atunci când vorbim despre bijuteria contemporană.
În limba germană, avem o distincție puternică între termenii autor de bijuterie, bijuterie contemporană, bijuterie de designer și bijuterie de artă. În cazul bijuteriei de autor, accentul se pune pe autor, ca și în cazul artelor vizuale, unde artistul are o anumită valoare de piață.
Un creator de bijuterie contemporană are de-a face cu materialele și formele societății de astăzi, folosind materie primă diferită, indiferent de valoarea ei, iar metalele prețioase sunt folosite în mod echivalent cu plasticul sau materialele naturale (conform expresiei dorite de artist). Bijuteria contemporană funcționează întotdeauna ca un martor și oferă informații despre societate și valori. Bijuteria de design este o bijuterie cu funcție clară și este deseori dezvoltată pentru producția în serie. În cele din urmă, bijuteria de artă este termenul pe care îl folosim pentru artiști celebri precum Picasso, Calder etc.
Indiferent de cum o numim, bijuteria care mi-a trezit pasiunea și care se află în centrul Galeriei Biró, reprezintă un angajament artistic cu trupul și oamenii din mediul în care se află. Aștept de la bijuterie să fie inconfundabilă, să reflecte zeitgeistul, chiar să fie vizionară și astfel să câștige validitate nelimitată în timp. Acest tip de bijuterie își găsește singură purtătorul și se conectează cu el, devine completă atunci când este purtată pe corpul purtătorului ei și atunci își găsește locul. Nu este niciodată arbitrară. Dar nu există un set de instrucțiuni pe care să le urmăm. Este o decizie susținută de ani de experiență, precum și de o intuiție.
Bijuteria evocă emoții și asta contează pentru mine!
Galerie Biró
Kinga Zobel