Laura BUZIA – Art Deco, cafea & bijuterie contemporană

Laura BUZIA – Art Deco, cafea & bijuterie contemporană

Laura BUZIA – Art Deco, cafea & bijuterie contemporană 1939 2560 Dautor

Laura Buzia este un designer de bijuterie a carei viața este o continuă explorare și curiozitate. Locuiește în Manhattan, New York, un oraș art Deco, într-un zgârie-nori în stil Art Deco creat pentru artiștii din epoca jazzului. Are expertiză în multiple domenii, însă prima ei dragoste a fost și vă fi întotdeauna, ARTA. Pentru piesele sale folosește materiale reciclate, metal, sticlă, mărgele ceramice și diverse fire. În perioada 28-29 mai îi puteți descoperi colecțiile la AUTOR Târg Internațional de Bijuterie Contemporană 2022, care vă avea loc la Palatul Oscar Maugsch din centrul Bucureștiului.

1. Laura, ai experință în multiple domenii, sănătate, drept, bioetică, cum ai reușit să le împaci și în ce masură iți influențează creațiile.

Curiozitatea cu care m-am născut și destinul m-au făcut sa-mi aleg mai multe cărări si domenii profesionale. Mi-au îmbogățit viața, mi-au extins mintea, capacitatea de intelegere, imaginația și creativitatea. Diversitatea, conexiunile umane constante mi-au dat energie si m-au făcut sa înțeleg lucrurile din mai multe dimensiuni. Creez, citesc, scriu, ascult ca să înțeleg ce gândesc, ca să învăț cine sunt. Folosesc in creatiile mele varietatea, explorarea, compasiunea si transformarea, in straturi si in tandem cu viata mea complexa.

2. Care a fost momentul în care ai creat prima bijuterie? Ce semnifică ea?

Primele bijuterii le-am creat fiind copil cu bunica mea, din fructe de macese uscate, macaroane, pietre de rău găurite de apa și frunze de stejar impaturite. Conexiunea cu natura si sensibilitatea mi-au fost inspirate de bunici si copilăria la tara în vacantele care, parca vroiam sa nu se mai sfarseasca. Simplitatea primordiala a primei bijuterii ce am creat-o a ramas tot timpul cu mine ca un scop final.


3. Cum ți-ai descrie procesul creativ?

Ca un crescendo arhitectural, prima piesa e ca o usa, apoi creez echilibrul, apoi adaug element cu element, apoi decorez, amplific, creez efecte, spatii, fete duble, ca o reflectie a naturii noastre, ca noi in diferite stari si ambiente. Complexitatea vietii moderne ne extinde spre mai multe ipostaze si bijuteriile mele se adapteaza.
Juxtapun forme pe alte forme geometrice ca triunghiuri, dreptunghiuri si cercuri. Unele piese au forme inspirate din natura cu linii fluide din lanturi si fete duble. Creez bijuteriile in componente ce poarta foarte putina greutate. Viziunea mea este ca purtand bijuterii sustenabile create din materiale reciclabile e o evolutie spirituala, de transformare, de compasiune si reflectie.

As face o analogie a creatiei, bijuteria si un muzeu drag mie din New York, Guggenheim, creația arhitectului, Frank Lloyd Wright, unde întrarea e atât de mica ca aproape trebuie sa iti apleci capul ca să intri, si apoi, imediat ce pasesti in cladire, spatiul se extinde dramatic.

4. Ai vizitat toate continentele inclusiv Antartica, cum ți-au influențat călătoriile creația?

Pentru mine călătoriile sunt relaxare dar si expansiune. Sunt o pauza de adunare a gândurilor, de a lăsa imaginația și creația sa se reverse. Inspirația locurilor noi, oamenilor diferiți, culturilor si stărilor noi deschid usa imaginatiei care, ca si calatoriile ne poarta catre locuri nedescoperite. Creatiile mele sunt impregnate cu arome vizuale si culori ale locurilor si culturilor prin care am trecut.

Calatoriile m-au facut sa vad si sa simt ca este atata frumusete de absorbit si de daruit in lume. Prin creatiile mele simt ca hranesc dorinta si nevoia de frumos.

5. Coffee Dreams este o colecție realizata din capsule Nespresso, incorporezi și alte obiecte ready made în lucrările tale?

Obiectele “ready made” din creațiile mele sunt podurile care unesc elementele și creează unitatea ca inele, spirale din sarme si lanturi. Altele “ready made” mai sunt mărgele din metal, sticlă sau ceramica, bucăți din mecanisme de ceasuri, cristale vintage sau bucăți din alte bijuterii vechi.

6. Care este piesa ta favorită de până acum și de ce?

Piesa mea favorita este triunghiul de 4 randuri si doua fete care a fost primul meu design din capsule. O piesa de care nu m-am mai putut lipsi pentru ca e un simbol al feminitatii si versatilitatii. Are doua fete, amandoua elegante si contemporane, cu influenta din stilul Art Deco cu forme geometrice juxtapuse, o fata calda aurie pentru starea mea de liniste ce o port de obicei ziua si si una argintie ce se adapteaza energei mele si prinde viata in general seara la ocazii speciale.

7. Cum percepi scena de bijuterie contemporană din Manhattan?

Creațiile mele sunt o declarație. Sunt directe, exact ca New York-ul. Manhattan e centrul diversității unde totul e posibil și acceptat. Bijuteriile contemporane sunt la tot pasul. De la cele mai simple pana la cele mai complexe. Toate culturile ce trăiesc și trec prin New York isi expun podoabele in diferite forme. Perceptia mea vizuala in drumurile mele prin oras trece de la un minimalism japonez pana la un exotism asemanator femeilor Kayan cu cercurile în jurul gatului.

8.Ce ai pregătit pentru ediția AUTOR 2022?

Am pregatit colectia COFFEE DREAMS, o colectie de bijuterii sustenabile facute din capsule Nespresso ingeminate cu alte materiale reciclabile ca margele de metal, sticla sau ceramica, sarme, bucăți din mecanisme de ceasuri si cristale vintage. Cand am vazut prima oara capsulele pe masa unei prietene ce se pregatea sa le arunce, am vazut bomboane colorate. Am rugat-o sa mi le dea mie, din momentul acela am inceput sa ma joc cu mainile si imaginatia, sa creez textura, forme, eleganta, joaca, am inceput sa beau cafea si sa visez. Colectia mea de bijuterii e un microcosms ce intriga la o discutie.

Cand beau cafea mintea mea incepe sa zboare, ador cafenelele, imi place sa vad oameni si parca simt ca gandurile noastre se ingemaneaza in aroma cafelei. Fiecare piesa colectiei e unica. Imi place sa explorez thrift shops, pietele de vechituri, dar tot timpul am avut un ochi pentru designul contemporan. Sunt parte din gandirea ecologica ca hainele si bijuteriile nu trebuie sa ajunga la groapa de gunoi. Prin viziunea creativa si compasiune putem da din nou viata si frumusete. Scopul meu in design este sa creez cu grija pentru ceilalti, de ceea ce ne inconjoara, sa ne conectam prin frumusete, rabdare, dragoste si daruire.

9.Ce înseamnă pentru tine participarea la un târg precum AUTOR?

Participarea la AUTOR pentru mine înseamnă conexiunea cu alti designeri, inseamna energie, inseamna o oportunitate pentru a fi impreuna in arta, in transformare, o promovare intr-un spațiu în care putem crea o familie. Conexiunea prin arta oferă putere pentru schimbari.

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti