Mariana Tănăsescu

Mariana Tănăsescu

Mariana Tănăsescu 500 727 Dautor

AUTOR este o poveste imaginată și construită de oameni pasionați, care inspiră prin curaj și originalitate. Vrem să îi descoperi și să te motiveze prin istoria lor și prin ceea ce creează.

Cariera mea, deși variată, a stat tot timpul sub semnul creativității. Am terminat Institutul Politehnic București și am lucrat ca profesor inginer, profesie în care am putut experimenta cu organizarea orelor de curs și cu redactarea manualelor de specialitate. În timpul liber mi-a făcut plăcere să mă joc cu designul hainelor pentru copii, dar de-abia la pensie am avut cu adevărat luxul timpului liber. Bijuteriile, de care fusesem întotdeauna pasionată, au putut în sfârșit să intre în centrul atenției mele. Am învățat mai multe tehnici bijutiere până când am reușit să îmi creez propriile metode prin care să modelez materiale neconvenționale, de origine naturală. Prin bijuterii am reușit, pentru prima dată, să îmi dedic tot timpul ‘de lucru’ creerii, ceea ce îmi oferă satisfacții imense. Înghețarea efemerului în frumos, în culoare și formă inedită, este ceea ce mă motivează și ceea ce sper să placă și să bucure și pe cei din jur.
Care sunt principalele concepte transpuse în piesele tale?
Întotdeauna m-a fascinat noul. Aplicat bijuteriilor, asta însemnă că mă preocupă folosirea
materialelor neconvenționale, ce primesc culori și sclipiri neașteptate. Ideea de bază este că neprețiosul poate merita să fie în centrul atenției. Formele pieselor mele încearcă să exprime suplețea și fragilitatea materialelor de bază, care nu sunt trădate prin transformarea în bijuterie, ci ajutate să-și realizeze aptitudini latente.
Cu ce material ți-ar plăcea să experimentezi, dar încă nu ai avut ocazia?
Prima colecție a fost realizată din coajă de mesteacan, iar la actuala colecție am folosit coaja de mesteacăn și mătasea. Îmi doresc un material natural dar care nu a fost folosit încă la realizarea bijuteriilor. Va trebui să-l descopăr eu.
Cum l-ai descrie pe cel / cea care îți poartă bijuteriile?
Doamna care îmi poartă bijuteriile este o persoană educată și care vrea să fie unică. Știe că accesoriile sunt cele care pun în evidență o ținută vestimentară. Nu îi place anonimatul.
Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum?
Să am încredere în mine. Eu mi-am dorit să expun la AUTOR, așa că am început să învăț diverse tehnici de realizare a bijuteriilor hand made (soutache, sospeso, powertex, decoupage, acoperire cu foiță de aur) în ideea de a realiza ceva nou. Prima aplicație la AUTOR a fost acceptată. Sa debutezi la 67 de ani în bijuterie contemporană, e ceva! Am realizat că nu exista limite.
Ce bijuterie ai fi dacă ai fi bijuterie?
Colier. Este bijuteria care transformă o ținută vestimentară din una banală într-una deosebită.