Michio Koide este un bijutier japonez, cunoscut pentru pandantul său dedicat primei doamne a Japoniei și pentru pasiunea sa pentru inelele-tigru. Deschiderea către noile tehnologii, combinată cu teme tradiționale japoneze, i-au condus viziunea artistică spre un stil de bijuterie contemporană cu adevărat unic, colecțiile sale fiind expuse atât în Paris, cât și în New York.
1. AUTOR este în căutarea poveștii din spatele designului, din spatele artistului. Cum ai început să faci bijuterie? Există o poveste în spatele experienței tale de bijutier?
Există două motive care m-au motivat să fac bijuterii: unul este mediul meu din copilăria timpurie, iar celălalt este o întâlnirea cu opera lui Michelangelo. Îl văzusem pe bunicul meu făcând sculpturi din lemn când eram mic – dragoni tradiționali japonezi în special. Am avut multe instrumente pentru cioplirea lemnului în casă. Cred că mi-au plăcut în mod inconștient lucrările artizanale. Mă pasiona să fac lucruri de mână de când mă știu.
Întâlnirea cu opera lui Michelangelo a fost prin cărți. Îmi amintesc că am văzut o piesă sculpturală uriașă care a declanșat o întreagă avalanșă de emoții în mine. Am fost copleșit de energia acelei capodopere din marmură. Am colectat toate materialele publicate despre Michelangelo doar pentru a citi mai multe despre stilul său și pentru a învăța să sculptez. Am început cu obiecte mici – mai întâi prin imitație, apoi dezvoltând propria tehnică și transformându-le treptat în bijuterii. Cred că arta clasică are mesaje pentru toți, mesaje care ne pot spune ceva și azi, la fel ca bijuteriile.
2. Ce te definește ca artist de bijuterie contemporană?
Faptul că un artist de renume mondial, Banksy, și-a mărunțit lucrările de artă, a devenit o știre importantă și în Japonia. Indiferent dacă este bine sau rău, am simțit că arta contemporană este într-o oarecare măsură volatilă, ea poate fi resimțită doar trăind în momentul prezent.
Cred că contemporaneitatea a început atunci când preconcepțiile rigide s-au prăbușit. De exemplu, simt că bijuteriile contemporane au devenit cu adevărat contemporane când materialul principal era altceva (cum ar fi hârtia, lemnul sau plasticul imprimat 3D), nu doar metalul clasic. Bijuteriile care abordează materiale și teme noi sunt într-adevăr bijuterii contemporane pentru mine.
„Dar unde există modernitatea în lucrările mele?” v-ați putea întreba. Îmi place să creez bijuterii cu motive tradiționale japoneze prin utilizarea tehnologiei digitale. Realizez obiecte 3D, precum Venus și Tiger, folosind I Pad-ul și instrumente speciale de desen precum Apple Pencil, apoi le materializez folosind o imprimantă 3D. Uneori simt că folosesc un creion Apple mai mult decât un instrument de confecționare a bijuteriilor din viața reală. Cu toate acestea, sunt din ce în ce mai entuziasmat de viitorul fabricării bijuteriilor, mai ales că tehnica de imprimare 3D evoluează zilnic.
3. Dacă ai fi o bijuterie, ce ai fi?
Aș vrea să fiu o bijuterie-pasăre. Îmi place sentimentul de libertate și eleganța pe care ar impune-o.
4. Ai o piesă preferată din colecția ta? Care este povestea din spatele ei?
Inelul Tiger este bijuteria mea preferată. Simt că starea mea de spirit este îmbunătățită de fiecare dată când port acel inel. Colecționez tablouri japoneze de peste 150 de ani vechime și majoritatea sunt tablouri cu tigri. Interesant este că tigrii nu existau în acea perioadă în Japonia, așa că toți cei înfățișați în acele tablouri erau imaginari.
5. Cum s-a dezvoltat scena bijuteriei contemporane din Japonia de-a lungul timpului? Cum vezi viitorul bijuteriei în Japonia?
Nu cu mult timp în urmă, majoritatea bijuteriilor japoneze aveau modele similare. M-am întrebat multă vreme unde era acel personal touch. Timpurile s-au schimbat. Odată cu extinderea rețelelor de socializare, multe persoane au început să folosească Twitter și Facebook și în Japonia. Mulți oameni postau despre hobby-urile lor, ridicând ștacheta creativității. Fiecare se exprima ca un artist prin diferite filtre sau tehnologii.
Cred că bijuteriile se schimbă odată cu tehnologiile. Simt că oamenii apelează la bijuterii care le pot exprima mai mult personalitatea. În timp ce tehnologia se dezvoltă, simt că trebuie și eu să îmi dezvolt abilitățile tehnice și să îmi măresc doza de creativitate. Creativitatea joacă un rol important, un rol care nu poate fi înlocuit cu un robot sau AI.