Premiile AUTOR 🏆 Retrospectivă 2019

Premiile AUTOR 🏆 Retrospectivă 2019

Premiile AUTOR 🏆 Retrospectivă 2019 600 400 Dautor

În 2019 platforma de bijuterie AUTOR a continuat și a extins colaborările sale internaționale. Cinci premii AUTOR au fost oferite unor creatori de bijuterie talentați, care au atras atenția și ne-au convins de versatilitatea bijuteriilor lor. Ne face plăcere să oferim o retrospectivă a premiilor AUTOR, în afara târgului internațional de bijuterie, care are loc o dată pe an la București.

 

Creativitate fără limite. Eleganță și concepte personale la cel mai înalt nivel. Imaginație și tehnică combinate. Talent și perseverență. Dragoste pentru frumusețe și estetică, pentru bijuteria contemporană ca artă.

✦✦✦

Capitolul 1

Maestrul oglinzilor și schimbarea paradigmatică a imaginii sinelui

Premiu: AUTOR Award @ Central Saint Martin, Londra

Câștigător: Xuan Ma

REGATUL UNIT ∣ CHINA

Xuan Ma este o artistă de origine chineză, stabilită în Londra, locul în care studiază și practică bijuterie. Lucrarea sa de licență, Private View, explorează corpul uman în relație directă cu bijuteria-obiect și este cea care ne-a atras atenția și ne-a convins în cadrul expoziției de absolvire a departamentului de bijuterie de la Central Saint Martin.

„Obsesia pentru imaginea de sine și comparațiile cu ceilalți sunt prezente de-a lungul întregii noastre existențe. Mi-am dat seama că cel mai puternic motiv pentru care facem fotografii nu este pentru a ne aminti, ci pentru a ne familiariza cu noi înșine – pentru a înregistra și a (re)vedea diferite păreri despre noi. Pentru a crea o nouă modalitate de a privi propriul corp, am început să dezvolt noi metode de apreciere a unicității corpurilor noastre – prin evidențierea părților pe care nu le putem observa direct. Folosind abilitățile mele de prelucrare a metalelor, am realizat oglinzi personale purtabile, care ajută la surprinderea acestor locuri de frumusețe ascunse. Fiecare piesă din colecția mea dezvăluie o parte a corpului pe care nu o poți vedea, cum ar fi interiorul gurii, dinții, axila, partea dorsală, partea superioară a capului, cotul, bărbia și părțile intime. Am conceput piesele astfel încât, atunci când nu sunt purtate sau folosite, pot fi așezate pe o masă sau agățate pe un perete (așa cum ai face cu o oglindă obișnuită).”
Mai multe despre Xuan Ma aici.

✦✦✦

Capitolul 2

Universul subacvatic reflectat prin joacă în bijuterie

Premiu: AUTOR Award x Athens Jewelry Week, Grecia.

Câștigător: Lucie Houdková

REPUBLICA CEHĂ

Lucie Houdková este câștigătoarea premiului AUTOR la ​​Athens Jewelry Week 2019, dar și câștigătoarea premiului publicului al acestei ediții. Bijuteriile spectaculoase ale lui Lucie pot fi văzute și probate la Târgul Internațional de Bijuterie Contemporană AUTOR, pe 9 și 10 mai 2020, în București.

„Îmi este foarte greu să spun exact unde găsesc frumosul. Poate fi în natură, în artă, în lucruri care sunt zi de zi lângă noi. Ceva are o formă frumoasă, cineva are o gândire frumoasă… În munca mea încerc să combin ambele abordări. De fiecare dată când vreau să creez o nouă colecție, îmi este foarte greu să iau creionul în mână și să încep să schițez. Ideile îmi vin de la sine, în timp ce experimentez cu materialele. În liceu am studiat domeniul jucăriilor, fapt ce se reflectă în munca mea jucăușă. În ultimii ani am fost fascinată de frumusețea și diversitatea lumii subacvatice. Îmi place să fac scufundări și să descopăr coloritul florei și faunei subacvatice. Este o sursă de inspirație fără sfârșit pentru mine.” (Sursă: AUTOR Interview)

Mai multe despre Lucie Houdková aici.

✦✦✦

Capitolul 3

Broșa ca o pânză albă & Arta focului

Premiu: AUTOR Media Award x Collectiva Joalharia de Autor, Porto, Portugalia.

Câștigător: Sinae Baik

COREEA DE SUD

Sinae Baik este o artistă din Coreea de Sud, specializată în bijuterie contemporană. Este câștigătoare a Premiului Media AUTOR la Collectiva Joalharia de Autor 2019. În prezent, artista lucrează ca freelancer și instructor la MJC College și la Universitatea Wonkwang. Pasiunea ei este ceramica și metoda emailării, așa-numita Artă a focului.

„Cred că broșele sunt cele mai frumoase. Îmi place să surprind povești, să scriu narațiuni prin bijuteriile mele. Fac mereu poze și schițe înainte de a crea o piesă. Broșa este ca o pânză albă care adună aceste poze și schițe. Atunci când cineva îmi poartă bijuteriile, parcă aș fi expus un tablou într-un muzeu (…) Unii pot spune că sunt o persoană prudentă. În mod ironic, deviza mea este Que Sera, Sera. Acest motto îmi oferă impulsul necesar în orice situație. Când sunt prea precaută, când munca mea încetinește, când sunt într-o situație dificilă, Que Sera, Sera este ca o vrajă magică.” (Sursă: AUTOR Interview)

Mai multe despre Sinae Baik aici.

✦✦✦

Capitolul 4

Frumusețea sub lupă

Premiu: AUTOR Award x JOYA Barcelona

Câștigător: Valdis Brože

LETONIA

Valdis Brože este un tânăr bijutier din Riga, Letonia. Lucrează cu materiale prețioase, combinându-le cu întrebări și idei. Lucrările lui Valdis reprezintă propria sa căutare de răspunsuri în lumea necunoscută a limbajului – unde cuvintele reprezintă forme, culori și materiale. Colecția câștigătoare a fost creată special pentru târgul de bijuterie și obiecte de artă JOYA Barcelona.

„Primele mele lucrări au fost realizate prin tehnica emailării, am fost foarte atras de această tehnică veche. Cu forme simple, culori intense și alte elemente decorative încerc să îmi aduc lucrările la viață. Întotdeauna mă întreb ce văd și aud ceilalți în lucrările mele. Cu cât evocă mai multe asocieri și comparații, cu atât devin mai bune. Treptat, lucrările mele au devenit mai ascetice. Acum îmi plac suprafețele plane, cu articulațiile sofisticate.” (Sursă: klimt02.net)

Mai multe despre Valdis Broze aici.

✦✦✦

Capitolul 5

Putere feminină prin bijuterie

Premiu: AUTOR Award x Venice Design Week

Câștigător: Yael Friedman

ISRAEL

Yael Friedman este o artistă de bijuterie din Israel. În ultimii 25 de ani, Yael a proiectat bijuterii contemporane, opera ei fiind expusă în galerii din întreaga lume. Piesa câștigătoare la Venice Design Week este Inelul celor trei femei, o continuare a cercetării sale asupra corpului și relațiilor umane.

Inelul este un puzzle alcătuit din trei figurine din alamă, pe care purtătorul trebuie să le asambleze. Actul de asamblare simbolizează relația dintre trei generații. Complexitatea acestor relații este exprimată prin conectarea a trei figurine individuale într-un întreg, rezultând o legătură strânsă, rezistentă presiunilor atât din interior cât și din exterior.

Mai multe despre Yael Friedman aici.

Cei cinci talentați artiști vor expune la târgul AUTOR 2020, pe 9 și 10 mai.

✦✦✦