fbpx

Câștigătorul AUTOR Award @ CSM London

Câștigătorul AUTOR Award @ CSM London

Câștigătorul AUTOR Award @ CSM London 4500 3000 Dautor

 

Dan Pierșinaru despre experiența AUTOR Award @ Central Saint Martins – BA Jewellery Department:

În 2017 am intrat pentru prima dată în contact cu departamentul de bijuterie de la Central Saint Martins în cadrul Săptămânii de Bijuterie de la Munich.  Calitatea bijuteriilor și a expoziției a fost una foarte bună și instant mi-am dorit să îi cunosc pe cei care erau “vinovați” de această punere în scenă.
Astfel, i-am și cunoscut pentru prima dată pe: Caroline Broadhead, Lin Cheung și Giles Last. Cu această ocazie am ales și primele proiecte care, apoi, au fost incluse în AUTOR Magazine #4 – the SENSES issue. Tot în 2017, că urmare a acestei întâlniri, am fost și invitat la expoziția de diplomă a departamentului de bijuterie de la Central Saint Martins. O nouă experiență pozitivă, tradusă printr-un show complex, divers și bine organizat, unde fiecare absolvent și-a prezentat colecția proiectului de final de diplomă. Dată fiind zona contemporană și conceptuală spre care studenții au ales să își facă colecțiile de diplomă, am simțit un implus puternic de a crea o legătură cu acest departament de bijuterie și de a oferi un premiu cât mai consistent unui tânăr absolvent.

Anul acesta, după experiența AUTOR 2018 și la impulsul venit din partea artistei, Tere Chadwick, participantă în cadrul târgului și masterandă Central Saint Martins,  i-am scris lui Caroline Broadhead, decan al departamentului, cu propunerea de a începe o colaborare din perspectiva unui premiu oferit din partea AUTOR.  Răspunsul ei a venit instant și a fost unul extrem de pozitiv. Ne-am bucurat foarte mult de această nouă colaborare și recunosc, abia așteptăm un nou motiv de a ajunge la Londra.

Odată ajuns acolo, prima oprire a fost la Granary Square pentru a vedea expoziția de diplomă.  Caroline a fost extrem de amabilă să îmi ofere un tur personalizat al tuturor celor 40 de absolvenți. Sarcina de a alege un câștigător s-a dovedit una foarte dificilă! Instant am remarcat un lucru uimitor, și anume, individualitatea fiecărei colecții în parte, de la mesaje politice, sociale până la poezie pură, conceptualism sau minimalism epurat. Pentru a putea lua mai ușor o decizie, am selectat primii șapte absolvenți ale căror colecții mi-au atras cel mai mult atenția din varii motive: Yuzhuo Fu, Shengyi Chen, Veronika Fabian, Emine Gulsal, Eloise Kramer, Matilde Mozzanega și Ariel Yc Tsai. Ei au fost anunțați de către profesorul lor, Lin Cheung, că se află pe lista finală a premiului și am purtat discuții cu fiecare în parte.
Conversațiile au fost frumoase și interesante, iar acest lucru nu mi-a simplificat deloc alegerea, ba din contra 🙂

Criteriile pe care le-am avut în vedere în alegerea câștigătorului final au fost: conceptul unitar al colecției, execuția bijuteriilor și, nu în ultimul rând, modul în care colecția s-ar plia pe targetul târgului AUTOR, pentru a putea crea un context propice viitorului câștigător care va veni în 2019 la București.
După o ora de întors pe toate părțile, am luat decizia. Pentru acest nou premiu în colaborare cu Central Saint Martins, am ales-o pe absolventa: Yuzhuo Fu, cu o colecție  inspirată din spiritul Zen și picturile chinezești Gongbi. O colecție extrem de poetică, sensibilă, care îmbină formele de inspirație vegetală sub o formă mobilă, pentru a crea o legătură între sugestia de natură și corpul uman. Yuzhuo a fost extrem de bucuroasă și emoționată la primirea premiului, iar noi, cu drag și nerăbdare, pregătim venirea ei la AUTOR 2019.

Mi-ar fi plăcut să îi pot premia pe toți absolvenții de pe lista mea, însă m-am bucurat foarte tare să văd că majoritatea dintre ei au primit o parte din premiile deja cu istorie la Central Saint Martins – BA Jewellry Design, iar noi cu siguranță îi vom avea în vedere pentru următoarele postări pe Instagram.
Premiul AUTOR constă în participare gratuită la următoarea ediție a târgului internațional de bijuterie contemporană AUTOR (mai, 2019), un full page în următorul numărul al revistei tipărite AUTOR, precum și promovare timp de un an în mediul online al platformei AUTOR.

Mulțumiri speciale lui: Caroline Broadhead, Lin Cheung, Giles Last, Maria Militzi și Tere Chadwick.
Congrats Giles Last pentru noul post de decan al departamentului de bijuterie din cadrul Central Saint Martins.

Ne revedem la anul!
Dan Pierșinaru