Primul workshop Autor la UNA

Primul workshop Autor la UNA

Primul workshop Autor la UNA 1024 683 Dautor


Câteva minute înainte de ora 12, prima zi a săptămânii și una neînchipuit de caldă pentru mijlocul lui ianuarie. În curtea Facultății de Arte Decorative și Design lucrurile sunt neschimbate în ciuda iminentei topiri a zăpezii și a tot ceea ce rezultă din asta: apa extinzându-se pe jos, sunetul de picătură desprinzându-se de pe acoperiș, arcade, din copaci.
Intrăm, urcăm, facem stânga. Culoarul e plin. În sala de seminar, studenții din anul trei își caută locurile. E primul workshop AUTOR la UNA și e nevoie de mai multe scaune. Ioana Avram, lector în catedra de Modă, îl prezintă pe Dan Pierșinaru unui grup din care câteva fețe sunt familiare. Evenimentele trecute și-au lăsat amprenta în memoria tuturor. Începe seminarul. Trecând prin tipurile de bijuterii cunoscute, Dan ajunge la bijuteria de autor, cea despre care se va vorbi preț de o oră. Care sunt diferențele dintre bijuteria de brand și cea de autor? Ce definește o bijuterie de autor, ce o separă de alte tipuri de bijuterie? Cum arată un demers artistic tipic pentru realizarea unei colecții? După o sesiune de întrebări și răspunsuri vine și partea practică: un exercițiu simplu de conceptualizare care poate reprezenta un prim pas pentru realizarea colecției de bijuterie de autor.
Pentru că, în definitiv, când vorbim despre bijuteria de autor vorbim automat despre un demers artistic structurat, iar asta se învață. Gândirea conceptuală e un act ce trebuie exersat de orice artist care își caută propria continuitate.
Am încheiat primul seminar AUTOR de la UNA cu o ultimă sesiune de întrebări și promițând că ne vom întoarce. A fost un workshop introductiv, în care ne-am cunoscut, am lămurit câteva probleme și am vorbit liber.
Studenții din anul trei își pregătesc acum lucrările de licență. Vrem să fie un an bun, cu proiecte și colecții în care să aflăm talente noi. Bijuteria de autor poate să devină pasiunea unora dintre ei, iar asta vom descoperi la timpul potrivit.
Mulțumirile se duc spre Ioana Avram, care ne-a invitat la UNA pentru acest prim workshop cât și către toți studenții prezenți.

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti