fbpx

Retrospectiv─â 2019: Premiile AUTOR ­čĆć

Retrospectiv─â 2019: Premiile AUTOR ­čĆć

Retrospectiv─â 2019: Premiile AUTOR ­čĆć 1080 1080 Dautor

Pentru c─â 2019 aproape s-a ├«ncheiat, suntem aici s─â v─â oferim o retrospectiv─â asupra activit─â╚Ťii arti╚Ötilor premia╚Ťi de AUTOR. Creativitate f─âr─â limite. Elegan╚Ť─â ╚Öi design de bijuterie la cel mai ├«nalt nivel. Emo╚Ťie ╚Öi tehnic─â combinate. Talent ╚Öi perseveren╚Ť─â. Dragoste pentru frumuse╚Ťe ╚Öi estetic─â, pentru bijuteria contemporan─â ca art─â.

Capitolul 1

Maestrul oglinzilor și schimbarea paradigmatică a imaginii sinelui

Premiu: CSM x AUTOR Award

Câștigător: Xuan Ma

REGATUL UNIT Ôłú CHINA

Xuan Ma este o artist─â de origine chinez─â, stabilit─â ├«n Londra, locul ├«n care studiaz─â ╚Öi practic─â bijuterie. A absolvit Centrul Central Martins ├«n 2019, cu o diplom─â de licen╚Ť─â ├«n design de bijuterie, continu├ónd ├«n prezent studiile la Royal College of Arts. Lucrarea sa de licen╚Ť─â, Private View, exploreaz─â corpul uman ╚Öi capacitatea sa de a deveni bijuterie.
“Obsesia pentru imaginea de sine ╚Öi compara╚Ťiile cu ceilal╚Ťi sunt prezente de-a lungul ├«ntregii noastre existen╚Ťe. Mi-am dat seama c─â cel mai puternic motiv pentru care facem fotografii nu este pentru a ne aminti, ci pentru a ne familiariza cu noi ├«n╚Öine – pentru a ├«nregistra ╚Öi a (re)vedea diferite p─âreri despre noi. Pentru a crea o nou─â modalitate de a privi propriul corp, am ├«nceput s─â dezvolt noi metode de apreciere a unicit─â╚Ťii corpurilor noastre – prin eviden╚Ťierea p─âr╚Ťilor pe care nu le putem observa direct. Folosind abilit─â╚Ťile mele de prelucrare a metalelor, am realizat oglinzi personale purtabile, care ajut─â la surprinderea acestor locuri de frumuse╚Ťe ascunse. Fiecare pies─â din colec╚Ťia mea dezv─âluie o parte a corpului pe care nu o po╚Ťi vedea, cum ar fi interiorul gurii, din╚Ťii, axila, partea dorsal─â, partea superioar─â a capului, cotul, b─ârbia ╚Öi p─âr╚Ťile intime. Am conceput piesele astfel ├«nc├ót, atunci c├ónd nu sunt purtate sau folosite, pot fi a╚Öezate pe o mas─â sau ag─â╚Ťate pe un perete (a╚Öa cum ai face cu o oglind─â obi╚Önuit─â).” (Surs─â: klimt02.net)
Mai multe despre Xuan Ma aici.

Capitolul 2

Universul subacvatic reflectat prin joacă în bijuterie

Premiu: AUTOR Award x Athens Jewelry Week

Câștigător: Lucie Houdková

REPUBLICA CEH─é

Lucie Houdkov├í este c├ó╚Ötig─âtoarea premiului AUTOR la ÔÇőÔÇőAthens Jewelry Week 2019, dar ╚Öi c├ó╚Ötig─âtoarea premiului publicului al acestei edi╚Ťii. Bijuteriile spectaculoase ale lui Lucie pot fi v─âzute ╚Öi probate la T├órgul Interna╚Ťional de Bijuterie Contemporan─â AUTOR, pe 9 ╚Öi 10 mai 2020, ├«n Bucure╚Öti.

“├Ämi este foarte greu s─â spun exact unde g─âsesc frumosul. Poate fi ├«n natur─â, ├«n art─â, ├«n lucruri care sunt zi de zi l├óng─â noi. Ceva are o form─â frumoas─â, cineva are o g├óndire frumoas─âÔÇŽ ├Än munca mea ├«ncerc s─â combin ambele abord─âri. De fiecare dat─â c├ónd vreau s─â creez o nou─â colec╚Ťie, ├«mi este foarte greu s─â iau creionul ├«n m├ón─â ╚Öi s─â ├«ncep s─â schi╚Ťez. Ideile ├«mi vin de la sine, ├«n timp ce experimentez cu materialele. ├Än liceu am studiat domeniul juc─âriilor, fapt ce se reflect─â ├«n munca mea juc─âu╚Ö─â. ├Än ultimii ani am fost fascinat─â de frumuse╚Ťea ╚Öi diversitatea lumii subacvatice. ├Ämi place s─â fac scufund─âri ╚Öi s─â descop─âr coloritul florei ╚Öi faunei subacvatice. Este o surs─â de inspira╚Ťie f─âr─â sf├ór╚Öit pentru mine.” (Surs─â: AUTOR Interview)

Mai multe despre Lucie Houdková aici.

Capitolul 3

Arta Focului

Premiu: AUTOR Media Award x Collectiva Joalharia de Autor

Câștigător: Sinae Baik

COREEA DE SUD

Sinae Baik este o artistă din Coreea de Sud, specializată în bijuterie contemporană. Este câștigătoare a Premiului Media AUTOR la Collectiva Joalharia de Autor 2019. În prezent, artista lucrează ca freelancer și instructor la MJC College și la Universitatea Wonkwang. Pasiunea ei este ceramica și metoda emailării, așa-numita Artă a focului.

“Cred c─â bro╚Öele sunt cele mai frumoase. ├Ämi place s─â surprind pove╚Öti, s─â scriu nara╚Ťiuni prin bijuteriile mele. Fac mereu poze ╚Öi schi╚Ťe ├«nainte de a crea o pies─â. Bro╚Öa este ca o p├ónz─â alb─â care adun─â aceste poze ╚Öi schi╚Ťe. Atunci c├ónd cineva ├«mi poart─â bijuteriile, parc─â a╚Ö fi expus un tablou ├«ntr-un muzeu (…) Unii pot spune c─â sunt o persoan─â prudent─â. ├Än mod ironic, deviza mea este Que Sera, Sera. Acest motto ├«mi ofer─â impulsul necesar ├«n orice situa╚Ťie. C├ónd sunt prea precaut─â, c├ónd munca mea ├«ncetine╚Öte, c├ónd sunt ├«ntr-o situa╚Ťie dificil─â, Que Sera, Sera este ca o vraj─â magic─â.” (Surs─â: AUTOR Interview)

Mai multe despre Sinae Baik aici.

Capitolul 4

Frumuse╚Ťea sub lup─â

Premiu: AUTOR Award x JOYA Barcelona

C├ó╚Ötig─âtor: Valdis Bro┼że

LETONIA

Valdis Bro┼że este un bijutier din Riga, Letonia. Lucreaz─â cu materiale pre╚Ťioase, combin├óndu-le cu ├«ntreb─âri ╚Öi idei. Lucr─ârile lui Valdis reprezint─â propria sa c─âutare de r─âspunsuri ├«n lumea necunoscut─â a limbajului – unde cuvintele reprezint─â forme, culori ╚Öi materiale. Colec╚Ťia c├ó╚Ötig─âtoare a fost creat─â special pentru t├órgul de bijuterie ╚Öi obiecte de art─â JOYA Barcelona.

“Primele mele lucr─âri au fost realizate prin tehnica email─ârii, am fost foarte atras de aceast─â tehnic─â veche. Cu forme simple, culori intense ╚Öi alte elemente decorative ├«ncerc s─â ├«mi aduc lucr─ârile la via╚Ť─â. ├Äntotdeauna m─â ├«ntreb ce v─âd ╚Öi aud ceilal╚Ťi ├«n lucr─ârile mele. Cu c├ót evoc─â mai multe asocieri ╚Öi compara╚Ťii, cu at├ót devin mai bune. Treptat, lucr─ârile mele au devenit mai ascetice. Acum ├«mi plac suprafe╚Ťele plane, cu articula╚Ťiile sofisticate.” (Surs─â: klimt02.net)

Mai multe despre Valdis Broze aici.

Capitolul 5

Putere feminin─â prin bijuterie

Premiu: AUTOR Award x Venice Design Week

Câștigător: Yael Friedman

ISRAEL

Yael Friedman este o artist─â de bijuterie din Israel. ├Än ultimii 25 de ani, Yael a proiectat bijuterii contemporane, opera ei fiind expus─â ├«n galerii din ├«ntreaga lume. Dup─â c├ó╚Ťiva ani ca designer grafic, ╚Öi-a dat seama c─â obiectele tridimensionale sunt mult mai interesante pentru ea ╚Öi a decis s─â exploreze lucrul cu metalul. Piesa c├ó╚Ötig─âtoare la Venice Design Week este Inelul celor trei femei, o continuare a cercet─ârii sale asupra corpului ╚Öi rela╚Ťiilor umane.

Inelul este un puzzle alc─âtuit din trei figurine din alam─â, pe care purt─âtorul trebuie s─â le asambleze. Actul de asamblare simbolizeaz─â rela╚Ťia dintre trei genera╚Ťii. Complexitatea acestor rela╚Ťii este exprimat─â prin conectarea a trei figurine individuale ├«ntr-un ├«ntreg, rezult├ónd o leg─âtur─â str├óns─â, rezistent─â presiunilor at├ót din interior c├ót ╚Öi din exterior. (Surs─â: venicedesignweek.com)

Mai multe despre Yael Friedman aici.