Teodor Siminic: premiului Assamblage @ AUTOR 2017

Teodor Siminic: premiului Assamblage @ AUTOR 2017

Teodor Siminic: premiului Assamblage @ AUTOR 2017 5760 3840 Dautor

Teodor Siminic, câștigătorul a trei premii la prima sa participare la târgul AUTOR 2017, printre care și ASSAMBLAGE Award, premiul oferit anual de AUTOR ȋn colaborare cu Assamblage Şcoala de Bijuterie Contemporană, revine la AUTOR 2018 și ne-a povestit cum a fost experiența sa la cursul ASSAMBLAGE.

Acest premiu, care constă ȋntr-un curs de bijuterie organizat de Assamblage, are ca scop impulsionarea unui tânăr designer român aflat la ȋnceput de drum pentru a se dezvolta, atât pe parte creativă, cât şi pe parte tehnică.

“L-am selectat pe Teodor Siminic”, spune David Sandu, fondatorul şi directorul școlii Assamblage, “pentru că am crezut că este un tânăr artist aflat ȋn punctul de coagulare a capacităţilor sale, fapt confirmat şi de cele trei premii primite la AUTOR 2017. Atât eu, cât şi Andreia Gabriela Popescu, lector Assamblage, am considerat că Modelarea de ceară este tehnica care i-ar putea completa lui Teodor repertoriul tehnic şi estetic. Tipul său de abordare, ludic şi spontan, se potriveşte foarte bine cu tehnica cerii, care lasă loc de desfăşurare, experiment şi revenire, fiind un instrument foarte generos de exprimare. Teodor este genul de artist care, pentru că are o formă ordonată de ȋnţelegere a lucrurilor, poate transforma foarte puţin ȋn foarte mult şi, cu siguranţă, ce a ȋnvăţat de la noi se va reflecta ȋn ceea ce va face mai târziu”.

AUTOR: Care este povestea ȋntânirii tale cu bijuteria contemporană şi cum a evoluat relaţia ta cu acest domeniu de atunci? Ce ȋnseamnă ea pentru tine, ca artist?

Teodor Siminic: Prima legătură cu bijuteria contemporană am avut-o ȋn momentul ȋn care m-am oprit pe Calea Victoriei, ȋn faţa galeriei David Sandu; atunci mi-am dat seama că bijuteria ȋnseamnă mult mai mult decât ce ştiam până atunci despre ea. Bijuteria contemporană de artă, pentru mine, este un mod de a arăta ce/cum simţi … ţie şi celor care privesc; este mai mult decât un obiect preţios care ȋţi ȋnfrumuseţează ţinuta. Este o sculptură conceptuală, care povesteşte despre tine celor din jur.

AUTOR: Prima ta participare la târgul AUTOR ți-a adus ASSAMBLAGE Award at AUTOR 2017? Ce ȋnseamnă acest premiu pentru tine?

Teodor Siminic: Pot să spun că premiul Assamblage a fost pentru mine o mare surpriză. Este prima „ȋncurajare” mai serioasă pe care o primesc ȋn domeniul bijuteriei contemporane, domeniu  ȋn care am intrat, ca absolvent al Universităţii de Arte Plastice – Secţia Ceramică Sticlă Metal, acum 5-6 ani .

AUTOR: Cursul de modelare de ceară şi turnare centrifugală este primul tău curs la Şcoala Assamblage? Cum ai descrie experienţa Assamblage?

Teodor Siminic: Cursul de turnare ceară de la Assamblage a picat la fix, pentru simplul fapt ca eu nu ştiam aceasta tehnică ȋn bijuterie. David Sandu şi Andreia Popescu sunt nişte artişti ”foarte tari” şi profesori foarte buni, care explică atât de bine un lucru ȋncat nu a fost nevoie să intreb de două ori „ce şi cum”. Bine, şi daca aş fi ȋntrebat, nu ar fi fost o problemă : ). Chiar daca cursul nu a ţinut decât trei zile, este unul intensiv, şi, la sfârșitul zilei, chiar simţi că ai acumulat destule cunoştinţe. Bineinţeles, cu cât exersezi mai mult după, cu atât mai bine! Ca ȋn orice meserie. Chiar şi locaţia şcolii este pe o stradă frumoasă, ȋntr-o casă frumoasă, cu oameni frumoşi. Totul este frumos acolo, mai ales bijuteria contemporană. Ea este noua formă de artă ȋn Romania, care sper să lege cât mai mulţi oameni: cei care o creează şi cei care o poartă.