Premiul Uni.Versus via AUTOR 2022 ▬ Rita Martinez

Premiul Uni.Versus via AUTOR 2022 ▬ Rita Martinez

Premiul Uni.Versus via AUTOR 2022 ▬ Rita Martinez 1707 2560 Dautor

În cadrul ultimei ediții a târgului de bijuterie contemporană AUTOR, în mai 2022, Niki Stylianou, artistă și editor al revistei AUTOR a avut onoarea de a oferi unui artist unic un premiu și o invitație deschisă pentru o expoziție personală la Uni.Versus ArtRoom.

Rita Martínez este excepțională! O ființă uimitoare cu o lume interioară minunată! Nu rata ocazia de a o cunoaște personal joi, 24 noiembrie, ora 19.00, la Uni.Versus, Atena care va fi deschis până pe 15 decembrie.

Următorul mare eveniment va fi ediția a 20-a (ediție aniversară) a târgului de bijuterie contemporană AUTOR 2023 care va avea loc între 6-7 mai.

Expoziția ei, intitulată MALEDETTA PRIMAVERA este face referire la lucrări alchimice, fiind o legătura directă la legile noastre ciclice de a fi.  Citând artista:

„Alchimia are drept motiv esențial transmutabilitatea metalelor comune către planurile superioare ale acestora și chiar viața însăși (piatra filosofală). În acest proces, ele pot fi readuse, transformate și înzestrate cu alte calități. Poate de aceea operația alchimică apare ca o imitație și o reproducere a procesului creativ originar, nu știm, suntem pe cale să-l descoperim lăsându-l să curgă.

Când curge, obiectele sunt eliberate de limitările, greutățile și corporalitatea lor pentru a deschide calea din nou către cele mai profunde aspecte: conștiința, dezordinea și echilibrul, un joc între triada spirituală, magie și astrologie. Acestea împreună schimbă perspectivele dintre cer și pământ, dar echilibrează ceea ce am putea crede că știm.

Această magie a transformării a fost asociată cu ceva întunecat și misterios încă din creștinism. La fel și magia albă a avut conitații negative, care, în ciuda proprietăților și cunoștințelor sale vindecătoare, a fost de asemenea interzisă.

Magia neagră, indiferent de scop, este complementară magiei albe, deoarece face referire la dualismul cosmic care garantează echilibrul întregului univers. Din acest motiv, deși negrul evocă întunericul, în antiteză directă cu albul, ambele elemente sunt indispensabile unul altuia pentru a coexista.

Cu MALEDETTA PRIMAVERA, m-am simțit ca o mică alchimistă, blocată în lumea ei magică, ruptă între percepția naturii, trezită din somnul de iarnă și întunericul.  De aici vine izbucnirea, răzvrătirea și elaborarea unei serii de simboluri (un cuib, o pasăre, o floare), în general pline de lumină și viață, care sunt în schimb vopsite în negru. Dar ele își asumă o „colorare” hotărâtă eliberatoare a stării de rău interioare, a demonilor care te strâng și care, odată exprimați, permit din nou armoniei și puterii să înfrunte viitorul”.