Valdis Broze – răspunde întrebărilor prin bijuterie contemporană @ AUTOR 2022

Valdis Broze – răspunde întrebărilor prin bijuterie contemporană @ AUTOR 2022

Valdis Broze – răspunde întrebărilor prin bijuterie contemporană @ AUTOR 2022 2048 2048 Dautor

Am vorbit cu Valdis Broze, un artist de bijuterie contemporană care îmbină materiale prețioase cu întrebări din mediul exterior  și am aflat mai multe despre abordarea sa față de procesul creativ. Puteți descoperi colecția sa la AUTOR Târg Internațional de Bijuterie Contemporană pe 28 – 29 mai la Palatul Oscar Maugsh în centrul Bucurestiului.

1. Valdis, munca ta pare să aibă o componentă narativă puternică, ce alte influențe ai adus din domeniul comunicării vizuale?

Ar putea fi o abordare mai conceptuală și versatilă. De asemenea, este important pentru mine că mesajul să fie transmis clar, chiar și în lipsa explicațiilor suplimentare. Dintotdeauna am fost interesat să aflu puncte de vedere diferite și cu cât povestea este mai diferită, cu atât mai valoros rezultatul final.

2. Unde este punctul de convergență dintre bijuteria contemporană și artele vizuale din perspectiva ta?

Coexistă foarte organic, urmăresc să dizolv granița dintre bijuterie și artele vizuale, cheia este mesajul și modul în care este realizat.

3. Care sunt întrebările și temele pe care le explorezi în mod special în acest stadiu al vieții tale?

Lucrez la o nouă colectie. Am început-o cu un an înainte de Covid și o numisem „bucle Coronale” (arcuri deasupra suprafeței soarelui), iar in anul în care am crezut că am finalizat-o, a coincis cu declansarea pandemiei. Voi schimba numele. O poveste despre cercurile energetice, despre care nu știm, despre soare. Sună complicat, dar va fi realizat din forme simple.

4.Esti într-adevăr un artist multidisciplinar, care crezi că sunt beneficiile și dezavantajele acestei abordări pe termen lung?

Ei bine, acum pictez și desenez mult mai puțin și mi-e dor. Acestea sunt cu siguranță beneficiile de a jongla cu o viziune largă asupra lumii. Această interacțiune este foarte interesantă. Sper că vom începe să lucrăm la un nou film de animație în curând, în cazul în care personajele ar putea fi create. Vom vedea, necesita foarte mult timp.

5. Care este piesa ta preferată de până acum?

Dacă te vă referi la cele create de mine, atunci un inel „Bubble Tree” sau niște cercei din seria „ThinThin”.
Dacă ar trebui să aleg dintre toate, este complicat! Îmi plac foarte multe.

6. Cum percepi scena bijuteriei contemporane din Letonia în acest moment? Este ceva important despre care ar trebui să știm?

Letonia are o populație mică, astfel încât nu există mulți artiști de bijuterie contemporană. Ne cunoaștem toți intre noi. Odată cu închiderea galeriei Putti aș putea spune că a apus o era. Acum vorbim de un nou început, dar pandemia a complicat și a schimbat totul. Schimbări similare sunt peste tot. Activitatea online s-a intensificat și au apărut mai multe oportunități neașteptate de colaborări.

De ce crezi că este important să participi la un targ precum AUTOR?

În primul rând, pentru a întâlni alți artiști, pentru a schimba opinii. Cred că este important si pentru public sa cunoască autorul bijuteriilor. De multe ori este și momentul care mă inspiră să creez o nouă colecție. Vă mulțumesc pentru organizarea AUTOR!