“Less is more” a ajuns un concept răsuflat și supra-exploatat. Simplitatea însă vorbește de la sine. Nu are nevoie de artificii sau de explozii de culoare. Nu are modele, floricele atașate și pare să nu se complice cu nimic. De fapt, stilul minimalist nu face compromisuri de nici un fel, ci doar evidențiază ceea ce autorul consideră esența bijuteriei create.
Această abordare scoate la iveală alte caracteristici. Liniile precise urmăresc materialul, forma, culoarea. Deci, fiecare cută, fiecare detaliu sunt aduse în prim-plan și niciodată nu sunt întâmplătoare. De obicei asociem stilul minimalist cu o paletă restrânsă de culori, dacă nu chiar monocromă, iar modelele, dacă există, respectă liniile și regulile geometriei.
Desigur, totul este influențat de preferințele individuale și dezbaterea aceasta e comparabilă cu o discuție în legatură cu cine “câștigă” din punct de vedere estetic între un Rothko și un Botticelli. Unii ar numi acest stil mult prea simplu, previzibil, poate chiar plictisitor. Rareori șochează, nu e flamboaiant și necesită un privitor atent pentru a îl aprecia. Poate mulți ar exclama “Cum, doar atât?” la vederea unei bijuterii minimaliste. Cu toate acestea, reușește să aibe un impact puternic, deobicei impresionând prin eleganță. Iar statementul pe care bijuteria minimalistă îl face este unul dintre cele mai sincere: se prezintă în forma ei cea mai pură.
De Miruna Potop