Atelierul de porțelan ✎ AUTOR ②⓪①⑨

Atelierul de porțelan ✎ AUTOR ②⓪①⑨

Atelierul de porțelan ✎ AUTOR ②⓪①⑨ 600 800 Dautor

Mihaela CherciuMihaela Cherciu a absolvit Academia de Arte, secția design vestimentar, lucrând ulterior atât ca scenograf, cât și ca stilist vestimentar. A deschis o galerie de artă de care s-a ocupat timp de 10 ani. La începutul anului 2015 a decis să pornescă pe un nou drum și astfel s-a născut Atelierul de Porțelan. Crede cu convingere că a ales porțelanul pentru finețea și prețiozitatea pe care o capătă obiectul de la modelare până la arderea finală.

Participarea la AUTOR presupune un riguros proces de selecție, se cere o colecție în premieră și multă dedicare în cele doua zile. Ce ne poți spune despre colecția cu care participi la cea de a 18-a ediție a târgului AUTOR?

Colecția de anul acesta e o interpretare în porțelan a unei teme artistice vechi de când lumea: mâna umană. Cred că este o provocare pentru un artist să își ilustreze propria mână fiind un transfer între mâna ca unealtă creativă și obiectul creat. A început cu urmele unor mâni preistorice în peșteri și nu se va sfârși probabil niciodată. Pentru mine, mâna de porțelan a însemnat în primul rând depășirea unor dificultăți tehnice. Matrița realizată a dus la multe degete de porțelan sfărâmate până s-a rodat așa că până la urmă colecția s-a numit “Printre degete”. Veți putea admira degete montate pe broșe, cercei și coliere, adică mâini la scară naturală care se pot purta la gât sau ca broșe. Important este să știți că ceea ce vă prezint este chiar mâna artistului.

Ce înseamnă pentru tine să fii prezent la AUTOR?

Târgul AUTOR este un târg prestigios care se bucură de o participare numeroasă a unor artiști internaționali pe care îi admir. Cred că publicul din România are astfel ocazia să vadă abordări diverse, curajoase, moderne care să îi deschidă apetitul către creația artistică adevarată. Mă bucur să fiu alături de oameni care promovează creativitatea și nu nepărat succesul comercial.

Conceptul târgului de anul acesta este „Beauty never sleeps”. Ce înseamnă frumusețea pentru tine și cum ți-a influentat acest concept creația artistică?

Frumusețea pentru mine înseamnă naturalul, formele organice și asta veți vedea și în bijuteriile mele. Îmi plac foarte mult florile, nu ezit să mă înconjor de ele chiar dacă frumusețea lor este considerată de mulți efemeră. Organicul vieții este mereu surprinzător, neregulat dar totuși armonios, echilibrat. Nevoia de frumos este pentru mine cea mai importantă nevoie, cea dupa care îmi ghidez toate acțiunile.

Suntem mai grăbiți, asaltati de informație, lipsiți de atenție. Cum reflectă bijuteria contemporană actuala societate?

Se poate spune că există o legatură, vizibilă mai ales în ceea ce privește intenția de a șoca, de a obține un răspuns imediat prin forme, culori, materiale sau dimensiuni neobișnuite. Materialele neconvenționale sunt în primul rând un răspuns la preocuparea societății actuale de a-și reevalua resursele. Tot mai puține bijuterii contemporane sunt din aur și argint și tot mai multe din plastic, deșeuri sau chiar materiale organice.

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti