AUTOR este o poveste imaginată și construită de oameni pasionați, care inspiră prin creativitate, viziune și curaj. Vă invităm să descoperiți una dintre #peopleofAUTOR și să o lăsați să vă anime curiozitatea cu povestea și creațiile sale.
Julia Trandafir este un tânăr designe de bijuterii din Transilvania. A studiat bijuteria la Jewellery and Silversmithing Bachelor of Arts at the The Sir John Cass School of Art, Architecture and Design, in London. Recent,a revenit în România pentru a lansa propriul brand de bijuterie Ikona Jewellery Studio. Direcția propusă încearcă să combine arta și funcționalul, creând un anumit tip de piese menite sa diferențieze noul brand.
Participarea la AUTOR presupune un riguros proces de selecție, o colecție special dedicată evenimentului și multă muncă. Ce ne poți spune despre colecția cu care participi la târgul Autor?
Această colecție reprezintă conservarea metalului prețios și explorarea ‘relicvelor’ oferite de pădure, încercând să arate frumusețea detaliilor naturale și făcând efemerul durabil. Procesul a început atunci când m-am uitat cu adevărat, prima dată la o pereche de coarne de cerb. Am găsit frumusețe în textura organică și am decis să continui explorarea. Un alt aspect care m-a intrigat a fost acela că cerbului îi cad coarnele și îi cresc altele în fiecare an. Să o ia de la început în fiecare an, să se reinventeze în fiecare primăvară este o calitate atât de puternică în care ne putem regăsi și pe care o putem invidia, noi, ființele umane. În lucrările mele finisate sper să pot surprinde mișcarea organică, ondulatorie a creșterii oaselor și să povestesc istoria transformării lor: de la ornamente pentru craniu, la arme lăsate pe jos în pădure, la trofee pe pereții bunicilor mei și, în cele din urmă, piese de bijuterie.
Pentr a face aceste piese, materialul inițial trebuie să se metamorfozeze de asemenea, prin tehnicile de fabricare a matrițelor și turnare: de la os, la ceară la argint prețios. Această metodă îmi permite să fac modele din ceară care pot fi manipulate și refăcute pentru a crea piese unice și design-uri noi. Varietatea de finisaje intenționează să celebreze estetica diferită și să sublinieze puterea cerbului de a se reinventa.
Ce înseamnă pentru tine prezența la AUTOR?
Prezentarea lucrărilor mele la AUTOR reprezintă debutul meu oficial în lumean bijuteriei contemporare, în special în România. Mai mult, este o oportunitate deosebită de a primi feedback de la public, de la juriu, de la alți designeri, mulți pe care îi admir deja, și, desigur, o modalitate excelentă de a-mi promova lucrările către un public internațional.
Conceptul târgului de anul acesta este „Beauty never sleeps”. Ce înseamnă frumusețea pentru tine și cum ți-a influentat acest concept creația artistică?
Găsesc frumusețe aproape peste tot și cred că frumusețea este o nevoie universală a ființelor umane. Frumusețea ne oferă oportunitatea de a lua o pauză de la viețile noastre de zi cu zi, ne conectează cu natura și cu divinul, remanintindu-ne că nu suntem ghidați doar de nevoi fizice și materiale, că suntem ființe spirituale. Ceea ce mi se pare deosebit de frumos sunt contrastele. Îmi place în lucrările mele să juxtapun diverse elemente estetice, idealuri clasice de frumusețe cu bucăți de haos sau chiar cu ceea ce poate fi considerat urât sau kitsch de unii.
Suntem mai grăbiți, asaltați de informație, lipsiți de atenție. Cum reflectă bijuteria contemporană actuala societate?
Bijuteria contemporană reflectă lumea de astăzi prin emoțiile și experiențele artiștilor. Cred că nu putem separa bijuteria de artist și de lumea în care trăiește. Unele piese de bijuterie contemporană vorbesc despre aspecte curente ale lumii, bune sau rele, altele proiectează viitorul și altele vorbesc despre aspecte eterne, sau chiar încearcă să sară peste ceea ce se întâmplă în prezent. Oricum ar fi, toate lucrările de bijuterie contemporană reprezintă răspunsul artiștilor la societatea actuală.
Una dintre cele mai importante calități ale bijuteriei contemporane este probabil capacitatea sa de a fi o formă de terapie, un antidot pentru stres, superficialitate sau indiferență. Prin creativitatea și complexitatea sa, are puterea de a revendica atenția și de a transporta privitorul pentru o clipă, din lumea utilitaristă și accelerată într-o sferă a contemplării.
#Ad #AUTORfair #adVertorial