Câștigătorul Premiului AUTOR – Antal Zilahi, inspirația din spatele colecției „TOUCH

Câștigătorul Premiului AUTOR – Antal Zilahi, inspirația din spatele colecției „TOUCH

Câștigătorul Premiului AUTOR – Antal Zilahi, inspirația din spatele colecției „TOUCH 566 800 Dautor

Antal Zilahi, câștigătorul Premiului AUTOR la Budapest Jewelry Week, vorbește despre seria sa TOUCH, inspirată de rolul atingerii în exprimarea emoțională și în dezvoltarea umană. El discută despre impactul tehnologiei asupra vieții noastre, despre valoarea pe care o acordăm telefoanelor noastre și despre speranța sa de a încuraja spectatorii să își reconsidere propriile relații cu atingerea și contactul fizic.

Ne vom întâlni cu el pe 6-7 mai la Universitate la a 20-a ediție aniversară a Târgului Internațional de Bijuterie Contemporană, AUTOR.

În acest interviu cu artistul de bijuterii premiat AUTOR, Antal Zilahi, explorăm inspirația și cercetările sale din spatele seriei „TOUCH”, care se concentrează pe importanța atingerii în dezvoltarea umană și în exprimarea emoțională.

1. Cum v-ați simțit când ați primit premiul AUTOR AWARD la Budapest Jewelry Week?

Am urmărit online ceremonia de decernare a premiilor de la Budapest Jewelry Week, deoarece nu mă aflam în Ungaria. Îmi amintesc că, atunci când mi-am auzit numele, nici măcar nu mi-am dat seama că am câștigat. M-am gândit că: ce moment frumos și ce amintire frumoasă este pentru Antal Zilahi. După câteva secunde am observat că eu sunt Antal Zilahi. Am simțit o fericire incomensurabilă și o bucurie incredibilă. Chiar și după ceremonia de decernare a premiului, am plutit în acest extaz zile întregi. Sunt foarte recunoscător AUTOR pentru că m-a ales și mi-a oferit premiul și oportunitatea de a-mi expune proiectul la târgul AUTOR Jewelery. Și mulțumesc Săptămânii Bijuteriilor din Budapesta pentru că m-a selectat.

2. Ne puteți spune mai multe despre seria TOUCH și ce v-a inspirat să o creați?

Când intru într-un spațiu, de obicei caut un obiect care să îmi atragă privirea, îmi plac lucrările/artefactele care pot vorbi cu privitorul, în care pot descoperi onestitate. Doar oamenii onești pot face un obiect onest. Dar mă cunosc eu suficient de bine pentru a fi onest, pur și simplu onest cu mine însumi? Această idee este sursa de inspirație pentru lucrările mele.

Seria TOUCH se bazează, de asemenea, pe această idee de onestitate.
M-am gândit la ce fel de persoană am fost, ce fel de persoană sunt acum și ce fel de persoană vreau să fiu. Am lucrat cu amintirile mele.
Am început lucrarea chiar de la început, cu copilăria mea, care a fost minunată, dar a existat un lucru care mi-a fost greu de înțeles. Și acesta a fost atingerea. Am acceptat îmbrățișările familiei mele, dar nu le-am inițiat. Pe măsură ce anii au trecut și am încercat să-mi îmbunătățesc capacitatea non-verbală de a-mi exprima emoțiile, a existat întotdeauna ceva care mă reținea. Am vrut să aflu care era acest blocaj, pentru că este important să mă cunosc cât mai profund.

3. Cum ați cercetat inteligența emoțională și exprimarea emoțiilor în procesul de creare a acestei serii?

În timpul cercetării teoretice, pas cu pas, am înțeles că atingerea joacă un rol imens în exprimarea emoțiilor. Atingerea, experiența tactilă, este esențială pentru dezvoltarea fizică și mentală a copiilor, dar și a persoanei adulte.
Pentru cercetarea mea, am citit articole academice și disertații. Am reușit, de asemenea, să găsesc câteva studii psihologice și despre tactilitatea roboților, care m-au ajutat foarte mult atunci când m-am împotmolit în procesul teoretic.

Dar cea mai interesantă parte a fost atunci când am început să mă analizez pe mine însumi: Obiceiurile mele zilnice, rutina mea zilnică. Cum și în ce fel/în ce fel îmi exprim emoțiile, de exemplu: Câte îmbrățișări am pe zi? A fost nevoie de multă concentrare pentru a-mi observa propriile activități, pentru că aceste activități sunt integrate în viața noastră de zi cu zi și nici măcar nu le observăm.

TOUCH AUTOR DISPLAY

TOUCH AUTOR DISPLAY

4. Poți să discuți părerile tale despre impactul tehnologiei, mai exact al telefoanelor și al ecranelor tactile, asupra vieții noastre de zi cu zi și a expresiilor emoționale?

Utilizarea adecvată a dispozitivelor inteligente ne poate face viața de zi cu zi mai plăcută și mai productivă. Trebuie doar să găsim echilibrul potrivit. Oamenii nu reușesc să găsească echilibrul, iar acest lucru îi izolează adesea unii de alții și îi privează de contactul fizic.

Dar ce ne facem în zilele noastre: Dacă vreau să încurajez pe cineva, îi trimit un emoji de îmbrățișare. Dacă vreau să-mi exprim dragostea, trimit un emoji de inimă. EU TRIMIT emoții. Nu există niciun contact fizic între mine și cealaltă persoană. Pur și simplu ating ecranul și trimit imaginea care îmi exprimă emoțiile.

Cercetările mele ulterioare au arătat faptul dacă creierul uman poate fi satisfăcut în timp ce atingem ecranul cu degetul – se creează tactilitate – iar în timpul căutării emoticonului, ne amintim emoția, astfel încât creierul simte, de asemenea, că dorim să ne exprimăm emoția prin atingere. Așa se formează dependența emoțională față de telefon. Simt, ating, trimit.

Dar există anumite situații în care telefonul este singura modalitate de a ne exprima emoțiile. Acest lucru este cauzat în principal de distanță.

5. În ce fel credeți că TOUCH poate fi văzut ca o critică socială a utilizării tehnologiei de către societatea noastră și a valorii pe care o acordăm telefoanelor noastre?

Proiectul TOUCH scoate în evidență o problemă cotidiană. Este atât de actuală.
Ne ținem telefonul în mână, îl purtăm în buzunar, îl atârnăm de gât sau ni-l strecurăm pe degete. Nu observăm acest lucru, dar le purtăm ca și cum am purta bijuterii. Valoarea lor poate depăși, de asemenea, valoarea unor bijuterii.

Protejăm smartphone-ul ca și cum viața noastră ar depinde de el, ceea ce pare absurd, pentru că dispozitivele inteligente sunt pentru noi și nu noi pentru dispozitivele inteligente. Prin proiectul Touch mă critic și pe mine însumi, deoarece îmi port telefonul pe corp ca pe o bijuterie tot timpul. De asemenea, învăț și încerc să mă perfecționez prin intermediul obiectelor mele.

6. Lucrarea dumneavoastră se concentrează pe importanța atingerii în dezvoltarea umană și în exprimarea emoțională. Cum sperați că lucrările dvs. vor încuraja spectatorii de la AUTOR să își reconsidere propriile relații cu atingerea și contactul fizic?

Sper că vizitatorii vor fi captivați de obiectele mele legate de corp și sper că va începe un dialog. Sper că obiectele vor provoca întrebări, iar răspunsurile îi vor face să se gândească, ceea ce îi va ajuta să se dezvolte în a-și exprima emoțiile. Scopul meu principal este ca privitorul să se întoarcă acasă cu gânduri noi.

TOUCH AUTOR DISPLAY

TOUCH AUTOR DISPLAY

7. Care sunt unele dintre provocările pe care le presupune expunerea unei instalații interactive precum „TOUCH” la un târg de bijuterii precum AUTOR?

Târgul de bijuterii AUTOR se va desfășura într-o locație frumoasă și într-un loc spectaculos. Este un beneficiu pentru toți expozanții. Obiectele mele fac parte din categoria obiectelor legate de corp și nu m-a făcut să simt nicio provocare în timpul pregătirii expoziției.

Pot descrie mai bine răspunsul meu cu un exemplu. Mă întorc la restaurantele mele preferate pentru că îmi place bucătăria și mâncarea lor, dar atunci când apare un nou fel de mâncare în meniu, îl aleg cu curiozitate și știu că îmi vor face ceva de calitate și am încredere în ei. Sper că, chiar dacă sunt o aromă nouă la Târgul de Bijuterii AUTOR, vizitatorilor și susținătorilor le va plăcea gustul nou.

8. Ați surprins în oglinzi gesturile de utilizare zilnică a telefonului ca o modalitate de a reflecta asupra relației noastre cu tehnologia. Ne puteți prezenta procesul creativ prin care ați ales acest mediu și ce mesaj sperați să transmiteți prin intermediul lui?

Ideea de bază a obiectelor mele a fost dezvoltată în timpul proiectului universitar, unde profesoara mea de masterat Flora Vági a invitat-o pe Melanie Isverding să ne țină un atelier. Tema mea a fost, bineînțeles, atingerea în timpul atelierului. La început a fost mai mult legat de material decât de emoție.

Îmi place să ating materialele din jurul meu și să mă gândesc în timp ce le țin în mâini. În timpul atelierului am început să lucrez cu trei materiale: porțelan, tifon chirurgical și sticlă. Cu toate acestea, scopul a fost de a exprima importanța atingerii. A fost partea ludică a procesului, care îmi oferă multă libertate.

Pas cu pas am început să încetez lucrul cu porțelanul și tifonul și mi-am dat seama că lucram cu foaia de sticlă și mai ales cu amprentele uleioase de pe foaia de sticlă.
Foaia de sticlă atinsă arăta exact ca atunci când te uiți la telefonul tău și vezi toate acele amprente pe el.

TOUCH AUTOR DISPLAY

TOUCH AUTOR DISPLAY

Întotdeauna îmi curăț urmele de degete de pe telefon pentru că îmi provoacă sentimente de disconfort. Când mi-a trecut acest gând prin minte, am știut că aș dori să folosesc un material care să poată capta și evidenția amprentele de pe sticlă. Așa am ajuns la oglindă, pentru că o oglindă care are urme de degete pe ea în timpul confecționării nu poate fi vândută. Acest defect de producție pe care l-am folosit pentru lucrarea mea, pentru care am primit mult ajutor de la artistul sticlar Barnabás Wölfinger.

 

9. Aveți planuri de viitor pentru a explora mai departe tema atingerii în lucrările dumneavoastră? Dacă da, ne puteți da o idee despre ceea ce ne putem aștepta?

Așa cum am menționat mai sus, există unele situații în viața noastră în care dispozitivele inteligente sunt singura modalitate de a ne exprima sentimentele față de cei dragi sau chiar și doar de a le transmite că suntem bine. Așadar, răspunsul la întrebare este da, da, în viitor aș dori să explorez mai mult din acest subiect și să lucrez cu situații de viață. Aș dori să împărtășesc povești umane concrete în următoarea serie.

10. De ce credeți că este important să participați la evenimente de genul AUTOR și care sunt așteptările dumneavoastră pentru acest târg?

Cuvintele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a mă exprima. De aceea fac bijuterii, obiecte, obiecte legate de corp, pentru că ele mă ajută să exprim cuvintele pe care nu le pot exprima. Dacă pot să prezint aceste obiecte în lume, pentru mine este ca și cum aș putea să-mi împărtășesc gândurile, sentimentele. Târgul de bijuterii AUTOR are o istorie prestigioasă și sunt onorată să fac parte din acest eveniment și să pot vorbi despre gândurile mele vizitatorilor. Și, nu în ultimul rând, am întâlnit o echipă extraordinară de oameni care m-au ajutat cu răbdare pe tot parcursul pregătirilor. Vă mulțumesc foarte mult pentru toate eforturile depuse.

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti