Assamblage Award @ AUTOR 2016 – Iza Visoianu / SNOB.

Assamblage Award @ AUTOR 2016 – Iza Visoianu / SNOB.

Assamblage Award @ AUTOR 2016 – Iza Visoianu / SNOB. 1280 853 Dautor

Assamblage Award @ AUTOR Fair e menit să ajute un tânăr designer emergent să se dezvolte atât pe partea creativă, cât și pe partea tehnică. Acest premiu este oferit în parteneriat cu Assamblage Școala de Bijuterii Contemporane, Autor  propunându-și să susţină, împreună cu partenerii săi, creaţia tânără de bijuterie contemporană prin generarea unor premii şi contexte care să impulsioneze tinerii designeri în plină ascensiune. Câștigătorul ediției din 2016 este Iza Visoianu / SNOB., despre care fondatorul si directorul școlii, David Sandu spune:

”Întâlnirea cu Iza Vișoianu la 3 ani după absolvirea primului ei curs la Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană a fost una spectaculoasă. Abordarea ei structurată cu claritate a făcut ca rezultatele cursului să fie o serie de obiecte-experiment creative din perspectiva tehnicii de modelare de ceară și turnare centrifugală. Acest premiu în cadrul Autor #15 va avea cu siguranță un impact asupra abilităților ei tehnice, exprimării artistice și dezvoltării ulterioare ca și designer de bijuterie contemporană.”

Bună, Iza! În cadrul Autor #15, ai fost câștigătoarea premiului Assamblage, cum ți-a influențat acest premiu evoluția profesională?
M-am bucurat foarte tare că am fost câștigătoarea acestui premiu și am ales să urmez cursul cu ceară pierdută, lucru care mi-a deschis noi orizonturi și moduri de abordare a bijuteriei.

Care este povestea întâlnirii tale cu bijuteria contemporană și cum a evoluat relația ta cu acest domeniu de atunci?
Cred că prima data când am pus ochii pe bijuteria contemporană a fost acum 6 sau 7 ani, la târgul Autor, la vremea aceea eram doar un obsevator. De atunci s-au întâmplat multe și observatorul a devenit creator, iar cu timpul am învățat să sintetizez mai mult forma și să îmi asum mai multe riscuri în design.

Bijuteria contemporană este mai presus de toate o lume a conceptelor. Cum ai defini conceptele tale? Ce materiale folosești mai mult, care sunt tehnicile tale de lucru preferate?
Îmi plac conceptele simple și directe, în care oricine se poate regăsi, dar mai presus de tot obiectul trebuie să vorbească de la sine. Pentru mine, mai important decât conceptul pe hârtie este rezultatul final și cel mai importat lucru acolo este expresivitatea, frumusețea și finisajul minuțios. În majoritatea colecțiilor, combin argintul, ca element prețios, cu materiale obișnuite, aparent lipsite de valoare, cum ar fi lemnul, betonul, porțelanul sau pielea.

Cursul de modelare de ceară și turnare centrifugală din cadrul Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană ți-a permis să abordezi metalul dintr-o nouă perspectivă. Care crezi că va fi impactul asupra designului și execuției colecțiilor tale pe viitor?
Cred că în mod sigur deschide un nou capitol în munca mea și deja am câteva proiecte noi în minte.

Care au fost cele mai frumoase experiențe trăite la Autor și mai apoi de la școala Assamblage?
Ce îmi place cel mai mult la Autor este faptul că întotdeauna mă întorc de acolo cu o energie așa bună și multă poftă de muncă. Atât de mulți designeri creativi fac atât de multe lucruri frumoase, strânși la un loc, și în fiecare an sunt din ce în ce mai mulți oameni interesați să descopere și să susțină munca noastră: este pur și simplu minunat.
Școala de Bijuterie Assamblage este un loc foarte drag mie și consider că fiecare moment în care te “reîntorci la școală” este ca un boost de energie și este bine să ai parte de asta din când în când.

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti