Autor Awesome Award: Ioana Ardelean – după Alchimia

Autor Awesome Award: Ioana Ardelean – după Alchimia

Autor Awesome Award: Ioana Ardelean – după Alchimia 1280 853 Dautor

Ioana Ardelean, câștigătoare a premiului Autor Awesome Award la ediția a 13-a, este un talentat arhitect și autor de bijuterie contemporană. Ioana revine la  AUTOR 2017, în weekend-ul 13-14 mai, la Grand Hotel du Boulevard cu o colecție în premieră: Ephemeral matters.

Premiul acordat pentru colecția ”Choreographic” la târgul Autor #13, i-a oferit oportunitatea de a participa la un curs de bijuterie contemporană în cadrul Școlii Alchimia din Florența, una dintre cele mai prestigioase școli de bijuterie din lume. Ioana ne-a împărtășit experiența Alchimia, o poveste transformatoare, plină de inspirație:

”Sunt atrasă de ideea de școală precum de o oază, apreciez avangarda și consider că Alchimia este o școală de avangardă. De aceea mi-am propus să va împărtășesc ideea mea despre școală drept un mediu propice, un mediu de schimb, în care profesori și elevi deopotrivă exprimă și experimentează idei, le materializează cu propriile mâini, le critică și le cizelează, ca apoi să le ofere lumii sub forma unor noi realități. Cred cu tărie că rezultatele acestui proces trebuie să se reflecte într-o realitate mai bună și, de ce nu, în noi direcții pentru societate și cultură: anume o direcție de Avangardă. De asemenea, înțeleg școala ca pe un mediu extrem, asumat, un proces bazat pe critică pentru a deveni credibil și plin de conținut. Îmi place idea de implicare pe care școala o impune și de constanta provocare intelectuală, atât pentru profesori cât și pentru studenți. Din punctul meu de vedere acestea sunt locurile care duc lumea mai departe.

Am considerat întotdeauna că este esențial să ai cei mai buni interlocutori, fie că sunt profesori sau studenți. Mă interesează experimetul în orice domeniu și mă motivează acest gen de interacțiune. Astfel, animată de admirație și entuziasm, am pornit spre Alchimia. Știam despre școala de la Florența dinainte și eram deja convinsă de potențialul pe care îl voi găsi acolo, așa că sunt recunoscătoare pentru premiul Autor Awesome Award, care mi-a oferit acest privilegiu.

Numai faptul că poți interacționa cu artiști precum Lucia Massei, Doris Maninger sau Daniela Boieri și ceilalți profesori invitați este o experiență importantă. M-am bucurat din plin de atmosfera de acolo, de lucru și de implicare, de discuțiile aplicate și de prezentările rezultatelor sau expozițiilor prilejuite de aceste rezultate. Atmosfera aceasta se simte în aer, iar eu am încercat s-o inhalez din plin.

Pe parcursul zilelor fiecare participant este încurajat să își prezinte munca sau ideile, pentru a primi feedback din partea îndrumătorilor. Eram familiarizată cu stilul acesta de lucru de la școala de arhitectură și eram convinsă că mă voi simți la Alchimia ca peștele în apă. Unul dintre cele mai importante lucruri de care am avut parte au fost discuțiile aplicate, pe obiecte pe care le-am văzut, le-am studiat, le-am pipăit, realizate chiar de marii artiști precum Lucia Massei, Daniela Boieri, Ralph Bakker și mulți alții. Este un exercițiu util și convingător care te pune într-o perspectivă critică și autocritică.

Prima interacțiune la Alchimia a fost întâlnirea cu tutorele Daniela Boieri și ceilalți cursanți și prezentarea colecțiilor mele de bijuterie. După ce au văzut piesele mele și modul în care mă interesează să lucrez, mi-au recomandat să învăț să fac aliaje. Un fel de cocktail de metale, pe care le topești împreună într-o anumită proporție pentru ca apoi să te bucuri de calitățile lor!

Pornind de la acest cocktail am început să lucrez un colier și am continuat apoi cu o piesă tehnică – un mecanism de broșă. Am fost mai degrabă interesată nu de a aduna cât mai multe piese finalizate, ci de întrebările pe care acestea le ridică. Pentru mine piesele lucrate la Alchimia au fost întrebări care și-au găsit răspunsul mult mai târziu. Spre exemplu pot să spun că abia acum sunt în sfârșit mulțumită de răspunsul la care am ajuns, după lungi căutări, prin crearea propriilor detalii de mecanism de broșă pentru colecția “Ephemeral Matters”, dedicată Autor 2017.

După cum spuneam, a fost important să experimentez această școală și interacțiunea cu cei de acolo, deoarece cred că este vital pentru orice designer să aibă ca referință unul dintre cele mai relevante contexte în domeniu, încât să primească atât critica, cât și recunoașterea și feedback-ul avizat. La experiența Alchimia contribuie desigur și contextul mai amplu, acela al orașului Florența, pentru mine un exemplu evident a tipului de realitate despre care vorbeam mai sus, și anume reflectată de un proces continuu de a genera conținut și de căuta mereu pasul înainte.

Unul dintre lucrurile cu care rezonez și cu care am plecat de la Alchimia este acela ca tehnică este importantă, trebuie stăpânită la nivel de artă dar trebuie uitată, pentru că te poate duce la manierism. Aș continua cu o idee cu care vin din backgroundul meu de arhitect: pentru a genera conținut, trebuie să stăpânești atât complexitatea conceptuală cât și pe cea tehnică, iar pentru asta trebuie să îți construiești și să îți fundamantezi abordarea – să construiești un întreg univers al proiectului.

Cât despre restul de sfaturi, sper să le regăsiți reflectate în munca mea, dacă mă urmăriți, întrucât Alchimia a fost o experiență importantă pentru mine, un loc potrivit la momentul potrivit. Așa că mulțumesc Autor și Alchimia!

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti