Juan Riusech – Alliages – vine la AUTOR 2016!
ALLIAGES este o asociație creată în 2009 de Juan Riusech – creator de bijuterie contemporană – cu scopul de a promova bijuteria contemporană. ALLIAGES deține un spațiu permanent unde organizează mai multe expoziții de-a lungul anului și unde artiștii, confirmați sau nu, au posibilitatea să își prezinte lucrările. Scopul asociației este să ofere expoziții de calitate și să ajute publicul să descopere noi talente.
Binecunoscutul artist și curator Juan Riusech va fi prezent la AUTOR 2016 pentru a căuta noi talente în bijuteria contemporană. L-am întrebat pe Juan ce îl animă cel mai tare în bijuteria contemporană și care este viziunea lui asupra artiștilor contemporani, așadar citește interviul de mai jos pentru a descoperi cum să îl impresionezi atunci când te întâlnești cu el în București, pe 16 și 17 aprilie, la Grand Hotel du Boulevard.
Ce este o bijuterie care nu este pusă în relație cu corpul uman?
Corpul este piedestalul pentru bijuteria contemporană sau nu, așadar, bijuteria trebuie gândită pentru corp. Dacă o bijuterie este construită fără această “constrângere”, funcția ei principală – purtabilitatea – se pierde, iar atunci bijuteria devine doar un obiect decorativ și, de multe ori, de nepurtat.
Cum se potrivește bijuteria de artă în viețile noastre? Cum se potrivește în viața lui Juan Riusech?
Bijuteria de artă reprezintă o nouă formă de a face bijuterie și de a face artă și se încadrează perfect în viețile noastre pentru că permite fiecărui artist să își expună propriul stil de a lucra, să își găsească propriul mod de exprimare. Personal, bijuteria de artă mă ajută încă din 2010 să îmi depășesc unele aspecte existențiale.
Cu ce artist contemporan (care nu creează bijuterie) v-ar plăcea să faceti schimb de lucrări?
Nu am un artist contemporan preferat, sunt deschis oricărui tip de artă contemporană și aș putea face acest schimb cu oricine.
Galeriile susțin artiștii. Cum participă artiștii, la rândul lor, în susținerea galeriilor?
În secolul XXI lucrurile sunt mult diferite de ce era până acum. Galeriile continuă să susțină și să promoveze artiștii de bijuterie contemporană, dar prin dezvoltarea magazinelor online, a internetului, blogurilor și a social media, comunicarea s-a transformat complet. Astăzi, artiștii au control asupra lucrărilor lor și contribuie la educarea și promovarea mediului bijuteriei contemporane de autor la același nivel ca galeriile, iar asta este un lucru foarte bun. Se creează un mediu de lucru mult mai bun pentru noi toți, dar în special pentru artiști, iar Alliages lucrează în această direcție.
Ați prezentat un număr impresionant de artiști în spațiul galeriei Alliages. Care ar fi trăsăturile lor comune?
Într-adevăr, am prezentat mai mult de 250 de artiști de la deschiderea Alliages, în 2009, iar acest număr este impresionant.
Primul lucru pe care îl au în comun este emoția. Când organizăm un open call pentru propuneri, principalul criteriu este emoția pe care o transmite o lucrare, iar când primim lucrările pentru expoziție, de cele mai multe ori, primul lucru pe care vreau să îl fac este să port bijuteria pentru o vreme.
Care este partea cea mai grea în a curatoria bijuterie?
Momentul cel mai cumplit și cel mai complicat este atunci când trebuie să spun unui artist că piesele sale nu se potrivesc selecției, chiar dacă, în realitate ar putea să se încadreze, dar nu avem suficient spațiu pentru toate lucrările. Acest moment mă sfâșie și este și mai complicat atunci când am o relație de prietenie cu artistul respectiv.
Ați deschis Alliages în 2009, în același an în care a început și AUTOR. Ce s-a schimbat în lumea bijuteriei de atunci? Și ce ați spune că a rămas neschimbat?
Am văzut o reală evoluție în toți acești ani în bijuteria contemporană. Vizitatorii actuali ai galeriei vin și apreciază mai mult numeroasele viziuni creative ale artiștilor expuși. Vizitatorii au înțeles, în sfârșit, că bijuteria nu este reprezentată doar de aur și diamante, că bijuteria nu înseamnă doar tehnici clasice. Ei apreciază noile materiale, noile moduri de a construi bijuterie și vor să descopere mai multe despre viziunea artistului. Sunt multe de făcut încă, dar acesta este primul pas spre democratizarea bijuteriei contemporane și acceptarea ei ca artă, o artă creată de artizani.