Raluca Buzura, 4 întrebări înainte de AUTOR

Raluca Buzura, 4 întrebări înainte de AUTOR

Raluca Buzura, 4 întrebări înainte de AUTOR 2410 1925 Dautor
Raluca Buzura focus artist Autor Fair

Broșe din colecția „EA” prezentată în premiera la AUTOR 2019

Raluca Buzura este una dintre cele mai longevive prezențe din istoria de zece ani a târgului AUTOR. La cea de a 17-a ediție a târgului AUTOR, anul trecut, a câștigat premiul AUTOR Awesome Award, care îi oferă o participare specială la această ediție. Premiul AAA însumează un focus excelent ponderat pe creația ei, împreună cu o poziționare centrală a prezenței sale în cadrul noii ediții a târgului în foaierul Teatrului Național din București pe 20 – 21 aprilie.

În ce moment ești tu acum, ca artist, și unde te vezi peste 10 ani?

Se împlinesc și pentru mine, asemeni AUTOR-ului, 10 ani de când îmi dedic în întregime timpul creației de bijuterie artistică. În acest moment în care vă scriu, este ora 6.30 dimineață și tocmai ce m-am urcat într-un tren care mă duce înspre Valencia, acolo unde împreună cu un brand mare de porțelan de pe scena mondială, Lladro, dezvoltăm o colecție de bijuterii. Este o mare provocare pentru mine să creez la o asemenea scală, și în același timp o bucurie să văd că industria tinde înspre zona artistică. De vreo 3 ani încoace au apărut tot mai multe propuneri de colaborări, și odată cu ele responsabilități tot mai mari, dar și satisfacții pe măsură. La nivel de creație consider că de abia încep vârsta maturității artistice, este momentul în care conștientizez și decantez tot mai mult lucrurile esențiale pe care vreau să le transmit prin ceea ce fac. Cât despre viitor, nu știm niciodată ce ne rezervă. Întotdeauna am luat lucrurile din aproape în aproape, cu pași mici și fără a avea multe așteptări. Cert este că voi continua să mă concentrez pe creație și să ofer ce e mai bun din mine, pentru că atunci când dăruim, contribuim la felul în care vrem ca lumea să fie, și ulterior toate căile prin care îmbogățești lumea vor veni înapoi înspre ține.

Ai venit pentru prima data la AUTOR în 2009. Cum ai perceput evoluția evenimentului și ce crezi despre acest context creativ?

Nu este prima data când o spun, dar dacă există vreun responsabil pentru dezvoltarea mea ca și artist în zona bijuteriei, acesta este AUTOR. Eram în ultimul an de masterat în cadrul departamentului de ceramică, când am primit propunerea de a participă la prima ediție Autor. Pe atunci nu aveam multe cunoștințe despre acest domeniu, pentru că în educația artistică din România, bijuteria nu este pe deplin recunoscută ca o formă de artă, ci mai degrabă ca un meșteșug. Ca și consecință, nu existau prea mulți artiști de bijuterie, și cu atât mai puțin un public. Consider că AUTOR a jucat un rol enorm în dezvoltarea acestora. A creat posibilitățile de expunere ale artiștilor și astfel, în timp și prin muncă, s-a format un public iubitor al bijuteriei de autor. Dacă ar fi să derulez filmul cu 10 ani în urmă, mi-aș aduce aminte de niște adolescenți, nu cu prea mare pricepere, dar cu o poftă imensă de a cunoaște și a face lucrurile mai bine. S-au schimbat multe de atunci, cu fiecare ediție calitatea evenimentului a crescut, fie că vorbim despre locație, prezentare, atmosferă sau piese. Un salt mare a fost momentul în care evenimentul s-a deschis către artiștii internaționali, nu doar pentru că publicul poate astfel să se bucure de o diversitate mai mare de creații, ci pentru că de fapt această deschidere funcționează în sens dublu, fiecare prezența internațională duce cu ea înapoi acasă o frântură din cultură locală. Dincolo de asta, avem posibilitatea de a ne cunoaște între noi, de a schimba idei, de a legă noi colaborări, de a închega o comunitate de colegi și prieteni. AUTOR nu este un târg, este un moment festiv, este o reuniune cu prietenii, o explozie creativă, un spectacol vizual.

Ce înseamnă pentru ține să fii Focus Artist la AUTOR și ce poți să ne spui despre colecția cu care îți vei întâmpina publicul pe 20 și 21 aprilie la București -„She”?

Ultima ediție AUTOR a fost pentru mine cea mai mare surprindere și încântare, începând cu reacția cât se poate de pozitivă a publicului față de colecția prezentată, și încheind cu câștigarea premiului Autor Awesome Award. Ca urmare anul aceasta, sunt onorată să fiu în ipostaza de artist focus al evenimentului, chiar dacă de obicei îmi place să primesc atenție moderată. Și pentru că asta înseamnă multă vizibilitate, mi-am dorit prin colecția prezentată să tratez un subiect cât se poate de intim dar și problematic: feminitatea. Ideea colecției, pornită inițial ca o interogare asupra propriei cunoașteri despre complexitatea corpului feminin, s-a dezvoltat rapid într-o investigație mai amplă asupra statutului femeii în lume: de la oprimarea drepturilor femeii în Iran, la abuzurile sexuale din Africa, la căsătoriile forțate ale minorelor din Indonezia și până chiar la neputința, rușinea de a vorbi despre corpul nostru, toate având în centru abuzul dreptului la feminitate. Nu mi-am dorit nicidecum să dezvolt colecția în jurul acestor problematici brutale, ci mai degrabă să evoc partea frumoasă a ceea ce înseamnă pentru mine feminitatea, așadar vă aștept să vedeți personal colecția “SHE”.

Ce înseamnă frumusețea pentru ține și cum ți-a influențat acest concept creația artistică?

Există o parte a statementului meu ca și artist care se referă la conceptul de frumusețe: “Rezultatul acestor trăiri îmi place să cred că este o moștenire, o dovadă a existenței mele ce se răsfrânge asupra societății, făcând-o dacă nu mai bună, măcar ceva mai frumoasă(…)”, așadar ocupă un loc esențial în creația mea, este fundamentul pe bază căruia creez și trăiesc. Și deși pare clișeistic, frumusețea chiar vine din interior. În accepțiunea mea frumusețea este generozitate, empatie, bunătate, inteligență, naturalețe, modestie, onestitate; orice creație făcută cu aceste virtuți interioare va oferi acea plăcere vizuală, definită că fiind frumusețe.

Sázkové Kanceláře Bez Ověření Totožnosti