Mihaela Caravan este un designer de bijuterie de artă, care a participat la AUTOR încă de la începutul carierei sale, câstigând Premiul PUBLICULUI la ediția din 2019. Lucrările ei sunt o meditație asupra cotidianului și a peisajului emoțional ce înfășoară marile orașe și locuitorii lor.
Cu motive precum explorarea vulnerabilităților individuale și colective, dar și viața secretă a obiectelor inanimate, designerul impresionează prin piese manifest ce sunt, în esență, povești transformatoare care își depășesc suma părților. În perioada 28-29 mai îi puteți descoperi colecțiile la AUTOR Târg Internațional de Bijuterie Contemporană 2022, care vă avea loc la Palatul Oscar Maugsh din centrul Bucureștiului.
1.Mihaela, ai studiat economie și ai lucrat că buyer în design interior. Cum ai reușit să faci trecerea dintr-un mediu administrativ la viață de artist?
Trecerea a venit instinctiv, întrucât nu m-am simțit niciodată persoana potrivită pentru joburile care implicau negociere sau mediu economic intens. Întotdeauna am fost pasionată de artă și am avut o abordare diferită, unică și creativă în munca mea. In 2017 mi-am făcut curaj și m-am înscris la un curs de bijuterie. Am lucrat și învățat foarte mult singură păstrând în paralel jobul. Lucrul cu mâinile a reprezentat mereu o formă de meditație și relaxare și visul meu a fost să-mi fac propriul brand de bijuterie. Mă consider foarte norocoasă că am reușit să îl și îndeplinesc.
2.Ce rol a jucat Berlinul în această tranziție? Cum te-ai adaptat în noul oraș adoptiv?
Berlinul a jucat un rol important în tranziția mea. Îmi găsesc inspirația în interacțiunea cu oamenii cu care mă intersectez în acest oraș dar și în starea vremii exterioare și interioare pe care o simt trăind aici. Simt un mix de libertate de exprimare și suferință, o combinație între vechi și nou, un spațiu emoțional în care poți să fii tu, un loc al extremelor între vară și iarnă, relaxare și challenge, definitiv o relație extremă. Adaptarea nu a fost una ușoară, dar între timp Berlinul este ’’acasă’’ pentru mine.
3.Cum percepi scena de bijuterie contemporană din Berlin față de cea din România? Este ceva despre care ar trebui să știm la momentul actual?
Nu sunt foarte ancorată în scena de bijuterie contemporană din Berlin.
4.Piesele tale vorbesc mult despre vulnerabilitate, experimentezi și cu alte mijloace creative în afară bijuteriei pentru a o exprima?
Consider că exprimarea vulnerabilității este un lucru bun, natural și curajos. Încerc prin activitățile zilnice pe care le întreprind să îmi păstrez vulnerabilitatea că o formă de normalitate și sinceritate față de mine.
5.Dacă ar fi să trasezi o analogie între creațiile tale și un gen de film/ gen literar, care ar fi acela și de ce?
La această întrebare sper să poată răspundă oamenii care îmi privesc și poartă munca. Este destul de greu pentru mine să trasez o astfel de analogie.
6.Care este piesa ta favorită de până acum și de ce?
O pereche de cercei minimalisti realizați din argint și sticlă intitulată ”I love my bubble’’. Au ca sursă de inspirație un mesaj foarte personal pentru mine: acceptarea și frumusețea de a fi introvertit.
7.Ce ai pregătit pentru ediția AUTOR 2022?
Voi prezența ”Together we stand’’- o colecție care interpretează etapele și subtilitățile unei relații, precum și câteva piese unicat parte din brandul meu IIOO.jewelry.
8.Ești alături de AUTOR din 2019, încă de la începutul incursiunii tale în bijuteria contemporană, ne poți spune ce înseamnă pentru tine participarea la un astfel de târg?
Întotdeauna este o plăcere să particip la Autor, atât datorită interacțiunii cu publicul care apreciază bijuteria contemporană, dar și a revederii colegilor din branșă.