fbpx

Lucie Houdkova ✒ Interviu

Lucie Houdkova ✒ Interviu

Lucie Houdkova ✒ Interviu 750 500 Dautor

AUTOR este o poveste imaginată și construită de oameni pasionați, care inspiră prin creativitate, viziune și curaj. Descoperă unul dintre #peopleofAUTOR și lasă-l să te fascineze cu povestea și creațiile lui: Lucie Houdkova. A fost desemnată atât câștigătoare a Premiului AUTOR la Săptămâna Bijuterie Contemporane de la Atena, cât și a Premiului Publicului la această ediție a festivalului, ceea ce ne arată că alegerea AUTOR a fost în totalitate validată de publicul vizitator. Frumoasele bijuterii ale lui Lucie vor putea fi atinse și probate la ⫸ târgul AUTOR din mai 2020 ⫸ București

Athens Jewelry Week 2019

1. Pe lângă premii, ce ți-a oferit Athens Jewelry Week 2019 (AJW)?

AJW a fost o ocazie minunată de a întâlni oameni noi, de a crea legături – nu doar din comunitatea bijuteriei contemporane. Am vizitat multe expoziții și locuri interesante. Nu am mai experimentat de mult o săptămână atât de bogată din punct de vedere cultural. Tot ce am ratat în Praga timp de un an, am recuperat într-o săptămână în Atena.

2. Colecția ta de bijuterii este diversă, delicată, dar puternică. Se poate observa că ai pus multă muncă în realizarea ei. Cum menții echilibrul între inspirație și tehnică?

Încerc să mențin un echilibru, dar de obicei este foarte greu. Materialul poate fi uneori mai puternic, mai greu de modelat, nereușind întotdeauna să îl îmblânzesc. Totuși, există și situații în care, din contră, îmblânzirea este făcută cu success. Mă întreb deseori de ce nu aleg calea mai ușoară, în loc să inventez idei nerealiste. Dar asta nu e la fel de interesant și provocator, nu e ceva care m-ar motiva.

3. Am văzut în portofoliul tău că îți place să te joci cu diverse materiale, culori și forme. Toate aceste jocuri te duc cu gândul la copilărie. De unde îți iei inspirația? Care este sursa tuturor acestor idei?

De fiecare dată când vreau să creez o nouă colecție îmi este foarte greu să iau creionul în mână și să încep să schițez. Ideile îmi vin de la sine, în timp ce experimentez cu materialele. În liceu am studiat domeniul jucăriilor, fapt ce se reflectă în munca mea jucăușă. În ultimii ani am fost fascinată de frumusețea și diversitatea lumii subacvatice. Îmi place să fac scufundări și să descopăr coloritul florei și faunei subacvatice. Este o sursă de inspirație fără sfârșit pentru mine.

4. Unde găsești frumosul? Cum se intersectează bijuteria și frumusețea în munca ta?

Îmi este foarte greu să spun exact unde găsesc frumosul. Poate fi în natură, în artă, în lucruri care sunt zi de zi lângă noi. Ceva are o formă frumoasă, cineva are o gândire frumoasă… În munca mea încerc să combin ambele abordări. Când creez o nouă bijuterie încerc să o fac mai frumoasă, dar uneori frumusețea se ascunde în imperfecțiuni. Chiar dacă bijuteriile mele pot părea foarte complicate, încă cred în frumusețea simplității.

5. Cum ai descrie scena bijuteriei contemporane din Praga, orașul în care trăiești și creezi?

În Praga, chiar în întreaga Republică Cehă, există o audiență tânără, interesată de arta bijuteriei contemporane. Domeniul s-a extins în ultima vreme, iar cu el și interesul public. Înființarea categoriei “Bijuterie” în cadrul competiției pentru cel mai bun design ceh, Czech Grand Design, a contribuit și ea la popularizarea domeniului. Bineînțeles, organizarea de noi exoziții și susținerea tinerilor studenți au avut un aport considerabil. Pe lângă Academia de Arte, Arhitectură și Design din Praga, unde bijuteria poate fi studiată, un nou liceu de arte a fost fondat în Pilsen. Aici există un studio de bijuterie condus de un profesor și bijutier excelent, Petr Vogel.

Află mai multe despre Lucie pe www.luciehoudkova.com